de kunst van satchmo...

satchmo
- the wonderful world and art of louis armstrong

Een van de meest curieuze boeken die ik de laatste tijd in handen kreeg is Satchmo, The Wonderful World and Art of Louis Armstrong. Armstrong is, wat mij betreft, een van de grote muzikale genieŽn van de twintigste eeuw, maar of hij ook een kunstenaar was waag ik voorzichtig te betwijfelen. Maar dat maakt het boek niet minder leuk overigens.

Steven Brower, die het boek samenstelde, is overduidelijk een onvoorwaardelijke fan, die alles wat Satchmo in handen heeft gehad als het product van een genie beschouwt. Armstrong speelde, als hij op tournee was, altijd banden af op bandrecorders, en de doosjes waarin die banden zaten beplakte hij met plaatjes, en hij schreef er op wat voor muziek er te horen was. De collages die zo ontstonden doen wat denken aan het simpele knip- en plakwerk dat de iets creatievere middelbare scholieren produceren als ze met hun agenda aan de slag gaan, maar Brower ontwaart bij Satchmo overal kunst met een grote K, en dat maakt zijn bijschriften soms hilarisch, en vooral aandoenlijk.

Het boek is wat mij betreft vooral erg leuk omdat het een onbekende kant van Louis Armstrong laat zien. We zien bijvoorbeeld dat hij regelmatig naar klassieke muziek luisterde. We zien ook dat scotch tape na een tijdje behoorlijk vergeelt, en dat Satchmo heel veel van dat doorzichtige plakband gebruikte. Dat deed hij niet alleen op die dozen waarin banden bewaard werden, maar ook in vele knipselboeken, waarvan hier ook heel wat bladzijden te zien zijn. Satchmo komt er uit naar voren als een gezellige, aardige, knusse man, terwijl er ook iets doorschemert van het bestaan als jazzmusicus.

Het boek zit stampvol met beeldmateriaal, maar er is daarnaast ook ruimte gecreŽerd voor brieven en verhalen, waardoor het boek een gevarieerd en sympathiek portret van Armstrong oplevert, en daardoor is het boek een absolute aanrader voor liefhebbers van de muziek van Louis Armstrong, alias Satchmo. Maar een kunstenaar? Nee, dat zou toch echt net een tikkeltje te veel eer zijn. Maar als je naar de collages kijkt als de producten van een heerlijk onbekommerd knippende en plakkende man valt er buitengewoon veel te genieten in dit boek.

  • Steven Brower - Satchmo, The Wonderful World and Art of Louis Armstrong - Abrams - ISBN 978-0-8109-9528-4

 

 

 

 

reel 44...

"Louis surrounds his portrait in textures of white".

collage met eiffeltoren...

"In this superb collage, the base of the Eiffel Tower holds up the rest of the composition, including a publicity photo from The Five Pennies."

tapedoos...

"Handwritten song titles are combined with photomontage for a musical effect. There is no question that much care was taken with the composition, with the photos most likely cosidered first, as the type wraps around the photography. H uses a photograph of a marquee to add his name."

collage...

"Louis collages the work of another artist, de Radzitsky, demonstrating his knowledge of and appreciation for the form."

 

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine