eekhrn zkt eekhrn
- david sedaris

Sinds de presentatie van een bundel van zijn verhalen in De Wereld Draait Door, met fans Aaf Brandt Corstius en Johannes van Dam, wordt David Sedaris ook in Nederland gelezen. Ik kende Sedaris al uit The New Yorker, waar zijn bijzondere gevoel voor humor me al aansprak. Als Sedaris voorleest schijnt het allemaal nog een slag leuker te worden, maar de humor van Sedaris is wel van een soort waar je feeling voor moet hebben.

Het is bij hem niet alleen maar bulderlachen, want ongemerkt weet hij zoveel treurigheid en ellende in zijn verhalen te verstoppen dat het lachen je op een bepaald moment vergaat. Juist dat maakt Sedaris tot een indrukwekkende schrijver - een luchtig hapje werkt bij hem lang door.

Dat geldt ook voor de dierenverhalen die gebundeld zijn in Eekhrn zkt eekhrn. De vertaler kwam meteen bij de titel van het boek in de problemen, want Squirrel seeks Chipmunk is in het Nederlands nauwelijks te vertalen - "Gewone eekhoorn zoekt wangzakeekhoorn" klinkt lang niet zo lekker. In de vertaling van de tekst komt het allemaal weer goed, en "eekhrn zoekt eekhrn" vind ik eigenlijk wel een goede vondst. Je kunt hier rechts een deel van het titelverhaal lezen.

De verhalen gaan over dieren, maar zijn niet te vergelijken met de moralistische dierenfabels die je van vroeger kent. Ook bij Sedaris gaat het eigenlijk gewoon over mensen, maar Sedaris is nauwelijks moralistisch te noemen. Hij houdt ons wel een spiegel van deze tijd voor, met zijn vreemdelingenhaat, onbegrip voor onbekende zaken en onbehouwenheid. En het gaat over dood, liefde, eenzaamheid en vooral onbegrip.

Cynische verhalen zijn het af en toe, grappige verhalen zeker, maar ook ontroerende, aangrijpende verhalen. Zoals altijd bij Sedaris zitten er meer lagen in de teksten dan je op het eerste gezicht vermoedt. Dat betekent ook dat ze door iedereen gelezen en gewaardeerd kunnen worden. Zowel de liefhebbers van humoristische verhalen als de melancholieke doordenkers komen hier aan hun trekken.

 

het titelverhaal...
eekhrn zoekt eekhrn
een dierenverhaal van david sedaris

 

David Sedaris, 2010

terug naar de startpagina van moors magazine