wapenbroeders

a.l. snijders
- wapenbroeders

A.L. Snijders is een schrijver die je, als je hem eenmaal bent gaan lezen, blijft lezen. Veel van zijn lezers zullen inmiddels ook wel geabonneerd zijn op de zogenaamde "Graslijst" - je krijgt dan per e-mail onregelmatig een nieuw verhaal toegestuurd. Maar dat is geen reden om de bundeling van die verhalen over te slaan, want het lezen in boekvorm levert weer een aparte sensatie op.

Alleen al het feit dat je lekker door kunt lezen, en in de cadans van Snijders komt, die je deelgenoot maakt van alles waar hij warm voor loopt, alles waar hij zich over verbaast en alles wat vragen bij hem oproept. Hij is ook gul in het delen van zijn enthousiasmes, waardoor je, aangezet door zijn citaten, regelmatig op zoek gaat naar door hem geciteerde schrijvers, want Snijders verstaat de kunst je nieuwsgierig te maken, doordat hij alles en iedereen serieus neemt en je als lezer dan ook regelmatig met een half woord op pad stuurt. Hij prikkelt met zijn observaties en gedachtenkronkels, en elke tussenzin of bijzin kan wel weer een gedachte op een opmerking bevatten die je weer serieus aan het denken zet.

Zijn ZKV's, oftewel Zeer Korte Verhalen, lijken toegesneden op deze tijd, op maat gemaakt voor de huidige generatie die moeite heeft met concentratie en daarom liefst korte brokken tekst tot zich neemt. Ze worden echter geschreven door een schrijver die al vele jaren met pensioen is, maar die niets aan scherpte en humor verloren heeft.

Een bundeling van ZKV's van Snijders behoeft eigenlijk geen enkele aanbeveling meer, want elke bundeling is altijd weer een kwestie van puur genieten. Toch roepen we het dit keer ook weer luid en duidelijk: aanschaffen dit boek, want het is niet alleen vanwege de sublieme teksten van Snijders een absute aanrader, maar ook vanwege de sublieme verzorging en presentatie - zelfs de paperback is echt gebonden en tot in de kleinste details perfect vormgegeven.  Bovendien is er ook voor deze bundeling weer een kunstenaar aangetrokken die het boek extra glans verleent met werk dat al net zo bijzonder is als dat van Snijders, maar dan op beeldend vlak. Dit keer is dat het werk van Roland Sips, met wat je ZKV's in beeld zou kunnen noemen.

Ik kan eigenlijk geen andere schrijver bedenken van wie ik het werk op zo'n bijzondere manier dubbel lees - eerst als kort verhaal via de e-mail en vervolgens sleep ik het boek met de bundeling een hele tijd genietend met me mee. Dat is toch wel behoorlijk uniek. Nogmaals: koop dat boek!

 

 

 

 

 

 

 

 

garnalenkroketje...

AL Snijders


roland sips...

Roland Sips

 

terug naar de startpagina van moors magazine