confrontatie...

het bedrijf - hans vervoort
- deel drie - confrontatie

Opwinding was het eerste deel van een serie boeken die Hans Vervoort schreef onder de titel Het Bedrijf. Deel twee, Betere tijden, was al net zo spannend en vermakelijk als deel één, en ook deel drie, Confrontatie, is absoluut geslaagd te noemen.

Vervoort noemt de boeken romans, terwijl het verhaal wel degelijk gaat over een bestaande uitgeverij en bestaande bladen, en de hoofdrolspelers ook met naam genoemd worden. Toch is er wel iets voor te zeggen dat Vervoort het over een roman heeft, want hij is zich er zelf duidelijk goed van bewust dat hij in deze drie boeken zijn waarheid vertelt, en dat zijn persoonlijke verhaal kan afwijken van de beleving van anderen.

Maar juist dat aspect maakt de serie zo goed, wat mij betreft, want je realiseert je goed dat je de hele geschiedenis door de ogen van één van de hoofdrolspelers te zien krijgt. Toch leef je mee, en maak je je net zo kwaad als Hans op de soms stupide beslissingen die genomen worden en de machtsspelletjes die gespeeld worden. Dat Hans zelf het spel regelmatig meespeelt is niet hinderlijk, het zorgt er juist voor dat de schrijver heel vaak geloofwaardig overkomt.

Ik laat hier twee opeenvolgende pagina's zien, willekeurig gekozen (ik heb het boek gewoon halverwege geopend en onder de scanner gelegd) en een paar losse zinnen voor en na het fragment weggeknipt (anders zou je middenin een zin beginnen en middenin een andere zin eindigen).

Wat het boek wat mij betreft vooral interessant maakt is dat het gaat over de Weekbladpers, met uiteenlopende titels als Voetbal International en Vrij Nederland. Een inkijkje in de keuken van zo'n links bolwerk is dan niet alleen verhelderend maar soms ook ronduit verbijsterend. En vermakelijk, niet te vergeten.

hans vervoort...

 

 

 

willekeurige pagina

vervolg...

 

terug naar de startpagina van moors magazine