een wijde blik...

een wijde blik verruimt het denken

Hetzelfde drietal dat ook verantwoordelijk was voor het prachtboek Voorheen De Vooruitgang maakte in 1990 een jubileumboek voor de GADO, toen dat autobusbedrijf vijfenzestig jaar bestond. Dat was een juweel van een boek met losse foto's in omslagjes, samen in een luxe doos. Een paar jaar later kwam dat boek, Een Wijde Blik Verruimt Het Denken (alweer zo'n prachttitel), uit als ruimbemeten paperback, prachtig gedrukt op mooi papier. Ook hier gaat het dus om een samenwerkingsverband van fotograaf Ton Broekhuis, schrijver Eddy Marsman en vormgever Hans Miedema, en ook hier gaat het om een boek dat je alleen maar bewonderend door kunt bladeren. Er staan maar een paar kleurenfoto's in het boek, voor de rest zien we enkel glorieus zwartwit. Prachtig.

De liefde voor het platte Groninger landschap is door het hele boek heen voelbaar, en het driemanschap weet die liefde ook over te brengen. De soms adembenemend mooie foto's zijn het nadrukkelijkst aanwezig, maar de perfecte vormgeving versterkt het gevoel, en de teksten passen er ook weer perfect bij. Een boek om intens van te genieten.

Gelukkig kun je tegenwoordig vanuit je luie stoel bij een hele rits antiquariaten in de voorraad kijken. Zo kwam ik ook voor een prikkie aan mijn exemplaar. Kijk maar eens bij Antiqbook.

Hier een paar willekeurig uit het boek geplukte foto's - het zijn nieteens de mooiste.

een van de fotoos van ton broekhuis...

gronings bos...

horizon...

groningen in al zijn platheid...

 

terug naar de startpagina van moors magazine