het laatstste boek...

het laatste boek
- een literaire thriller van zoran živković

Een schrijver is altijd een kleine god die in de vorm van een boek zijn of haar eigen universum schept. Meestal wordt de suggestie hooggehouden dat er een realistisch verhaal verteld wordt, maar soms wordt er door een schrijver gespeeld en gegoocheld met die conventies, en word je als lezer meerdere keren op het verkeerde been gezet.

In Het Laatste Boek, een literaire thriller van Zoran Živković (geboren en getogen in Belgrado) wordt er niet alleen gespeeld met het genre literaire thriller, maar ook met literatuur - er wordt bijvoorbeeld nadrukkelijk verwezen naar Umberto Eco's De naam van de roos, en als lezer moet je ook denken aan Italo Svevo's frequente subtiele spel met de lezer.

Het is een licht surrealistisch boek geworden, waarin de schrijver zich aan het eind ook daadwerkelijk als de scheppende god ontpopt die dit boek geschapen heeft. Verder geven we hier uiteraard niets van de plot weg. Wees er als lezer wel op voorbereid dat je meerdere malen op het verkeerde been wordt gezet, en dat je hier zeker niet te maken hebt met een reguliere, doorsnee literaire thriller.

Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in een boekhandel waar een paar onverklaarbare doden vallen en in een theehuis, en er ontstaat een verhouding tussen de literair geïnteresseerde inspecteur en de boekhandeleigenaresse. Meer vertellen we niet. Het leek ons wel passend om je daarnaast de eerste bladzijde van het laatste boek te laten lezen.

 

de eerste bladzijde van het laatste boek...

 

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine