aanhalingstekens

joost swarte
- quotation marks

Joost Swarte is vooral bekend als striptekenaar en als ontwerper, en hij heeft ook al wat uitstapjes gemaakt naar de architectuur, maar nu heeft hij toch wel weer iets bijzonders gedaan: hij heeft een bril ontworpen.

Hij zegt er zelf het volgende over:

L.S. Ik wilde een literaire bril ontwerpen. Scherp zien is belangrijk, maar kan er een bril bestaan die de verbeelding op gang brengt?
Ons alfabet telt 26 letters en een heleboel leestekens waaronder de aanhalingstekens. Als een tekst tussen aanhalingstekens staat, lezen we een citaat: een tekst die bij een ander vandaan komt. Ik heb op mijn bril de aanhalingstekens links en rechts naast de glazen geplaatst. Waarmee gezegd wil zijn dat wat we zien, mogelijk een citaat van een ander is. Het nodigt de drager van de bril uit om datgene wat hij of zij ziet te bekijken met andere ogen.

Aanhalingstekens kunnen nog iets anders aangeven: het woord dat er tussen staat moet niet letterlijk genomen worden. Als een brildrager deze bril opzet en weet dat de aanhalingstekens links en rechts van de glazen staan, kan hij dit zien als een uitnodiging om de wereld met ironie te bekijken.
Mijn strak getekende bril draagt de naam: Quotation Marks. Hij is er niet alleen voor de vorm, maar nadrukkelijk ook voor de inhoud.
Joost Swarte, 2013

De bril is nu in de winkel: exclusief bij LUKX off&online opticien: www.lukx.nl

Het gekleurde prentje is genummerd en gesigneerd.
De eerste 150 kopers krijgen 'm gratis bij de bril.

 

 

joost swarte met quotation marks

Joost Swarte

 

terug naar de startpagina van moors magazine