the black riders

stephen crane
- the black riders and other lines

Literature by Design is de naam van een serie heruitgaven die Rice University uitbrengt. We hebben het hier al eerder over de eerste delen van de reeks gehad - Bob Brown's The Readies en Le Petit Journal des Refusees, die niet alleen uitblonken door hun verrassende vormgeving, maar ook door de humor die nog steeds standhield en vrolijk maakte, ook na een kleine eeuw of langer.

Humoristisch kun je Stephen Crane's The Black Riders and Other Lines niet meteen noemen, en de vormgeving is ook niet echt spectaculair te noemen, maar toch opvallend genoeg voor een plaats in deze serie. Bij Crane gaat het toch vooral om de gedichten, die hier, zoals we van deze reeks gewend zijn, in facsimile gepresenteerd wordt, waardoor de gedichten allemaal in hoofdletters staan. En om die gedichten draait het, en die komen, ondanks het feit dat Crane's poezie enigszins in de mist van de tijd verdwenen leek, absoluut niet gedateerd over. Het is daarbij goed om in het achterhoofd te houden dat deze bundel voor het eerst gepubliceerd werd in 1895.

Jerome J McGann schreef een uitgebreid nawoord waarin hij Crane's Black Riders naast Poe's The Raven, Whitman's Leaves of Grass en Emily Dickinson's Poems plaatst als de invloedrijkste Amerikaanse poezie van de negentiende eeuw. En hij maakt dat ook waar. Een vergeten diamant.

  • Stephen Crane - The Black Riders and Other Lines - Edited and with an Afterword by Jerome J McGann - Rice University Press Literature by Design Series - ISBN 978-0-89263-0165

het eerste gedicht...

over waarheid...

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine