een tijd in xanadu

lars gustafsson
- een tijd in xanadu

Lars Gustafsson schreef met "De stilte van de wereld voor Bach" wat mij betreft een klassieke bundel. In 2002 verscheen Een tijd in Xanadu, en dat is wat mij betreft net zo'n klassieker.Ook de gedichten in deze bundel zijn (in 2007) meer dan voortreffelijk uit het Zweeds vertaald door Bernlef, en ook deze bundel werd voorbeeldig uitgegeven door uitgeverij Hoogland & Van Klaveren.

Ik laat hier maar n gedicht uit de bundel zien, en dat is eigenlijk nieteens een perfect voorbeeld, want er staan langere gedichten in die iets minder grappig en nog beter zijn, en er staat een aantal magnifieke prozagedichten in. Allemaal gedichten die, als goede muziek, beter en beter worden naarmate je ze vaker leest.

Er zijn weinig uitgeverijen meer die het risico nemen om pozie te laten vertalen, en als het dan zo goed uitpakt als hier hoop je als lezer dat er een publiek voor deze gedichten mag zijn. Veel twijfel heb ik daar niet aan - dit is een bundel die wel eens een "long seller" zou kunnen worden, met een langzaam uitdijend publiek. Een absolute aanrader.

brief van een grappenmaker...

 

terug naar de startpagina van moors magazine