album van de indische poŽzie...

- samengesteld door bert paasman en peter van zonneveld
album van de indische poŽzie
- met cd met gedichten voorgelezen door willem nijholt

De cultuur en literatuur van het voormalig Nederlands-IndiŽ en het huidige Indisch Nederland is altijd wat onderbelicht gebleven - er werd vaak wat schamper over gedaan, alsof je in die hoek geen echte literatuur of poŽzie kon verwachten. Het Album van de Indische poŽzie, samengesteld door Bert Paasman en Peter van Zonneveld, en door uitgeverij Rubinstein werkelijk voorbeeldig en oogverblindend mooi uitgegeven, bewijst in ťťn klap dat we ons daar al die tijd grondig op verkeken hebben.

Want de samenstellers hebben een aantal machtig mooie juweeltjes tevoorschijn weten te halen, onder meer van Vincent Mahieu (ook bekend als Tjalie Robinson), Carel Jan Schneider (bij literatuurliefhebbers beter bekend onder zijn pseudoniem F Springer), Slauerhoff, Lucebert, Resink, Vestdijk, Leo Vroman, Multatuli, Bilderdijk, maar ook lichtere dichters als Koos Speenhoff en Drs P, die verrassende bijdragen leverden.

En dat alles gevat in een magnifiek gebonden boek dat bol staat van de schitterende kleurenplaten en andere illustraties. Het is alleen al een genot om door te bladeren, en je gaat vanzelf de gedichten lezen, die zijn onderverdeeld in thema's als "Vertrek, reis en aankomst", "Natuur en landschap, stad en dessa", "Het koloniale leven", "Koloniale waren", "Liefde, erotiek en seks", "Historische personen en gebeurtenissen", "Opstand, bezetting en onafhankelijkheidsoorlog", enzovoorts.

Wat het boek nog extra aantrekkelijk maakt is de cd die is toegevoegd, en waarop we Willem Nijholt meer dan veertig van de gedichten horen voorlezen. Daardoor komen ze nog net even wat meer tot leven.

Het Album van de Indische poŽzie is, wat mij betreft, een schoolvoorbeeld van de perfecte manier om poŽzie weer aantrekkelijk te maken. Subliem.

 

 

anders niet

Vincent Mahieu is vooral bekend van zijn korte verhalen, en misschien nog wel bekender onder de naam Tjalie Robinson, hoewel hij eigenlijk Jan Boon heette.

wister naar het binnenland

Carel Jan Schneider publiceerde een paar korte verhalen en wat gedichten, voordat hij onder het pseudoniem F Springer een grotere bekendheid verwierf als schrijver van indrukwekkend proza.

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine