zieteratuur...

zieteratuur
- concrete en visuele pozie

Visuele pozie is van alle tijden - er zijn al gedichten uit de middeleeuwen bekend waarin de schrijver visuele grappen uithaalde om de tekst sterker te laten binnenkomen bij de lezer. Als je op die manier n keer goed geraakt bent door visuele of concrete pozie ben je voor de rest van je leven verloren, want hier wordt niet alleen een beroep gedaan op je tekstgevoeligheid. Als je visueel bent ingesteld kan pozie, die voorheen misschien nogal hermetisch en ondoordringbaar leek, in n klap toegankelijk worden.

Karel ten Haaf, die Zieteratuur samenstelde, een bloemlezing van visuele en concrete pozie uit Nederland en Vlaanderen, werd zelf ooit gegrepen door een bundel van Hans Clavin, waar hij niet alleen collageachtig werk in aantrof, maar ook een echt scheermes en draadjes wol. Het besef dat pozie meer kon zijn dan alleen taal betekende voor hem de start van zijn eigen potica.

In deze bloemlezing beperkt ten Haaf zich tot de dichters uit het Nederlandse taalgebied, wat overigens niet betekent dat hier alleen de Nederlandse taal gebruikt wordt, maar met het internationale karakter van visuele pozie is dat niet echt verwonderlijk.

Opmerkelijk is dat veel van onze beste dichters, als K Schippers, HH ter Balkt en Gerrit Krol, wel eens een zijstap naar de visuele pozie maakten. Dat levert meestal sterke beelden op die blijven hangen, en die onverwachte deuren openen.

Zieteratuur is de eerste bloemlezing van dit soort pozie sinds ongeveer vijfendertig jaar, en was dus zeer welkom. Leuk, verrassend, maar soms ook shockerend en confronterend, en alles daartussenin. Wat dat betreft is het net gewone pozie, al word je hier over het algemeen net even wat vrolijker van, omdat de humor vaker doorsijpelt dankzij de vele visuele grappen.

  • Zieteratuur - Concrete en Visuele Pozie uit Nederland en Vlaanderen - redactie Karel ten Haaf - Uitgeverij Passage - ISBN 978-90-5452-212-6

ingmar heytze

Ingmar Heytze's ode aan de vroege visuele pozie van Paul van Ostayen - een gedicht waarmee de cirkel mooi weer rond wordt.

hh ter balkt

De schaakborden van HH ter Balkt - humor en melancholie gaan hand in hand.

john liggins

Water en ijs, van John Liggins.

pieter laurens mol

Concrete poem van Pieter Laurens Mol - de letters P, O, E en M in beton, met een touwtje tot woord gevormd.

 

terug naar de startpagina van moors magazine