geluk...

- the world book of happiness
geluk
- de wijsheid van 100 geluksprofessoren uit de hele wereld

Leo Bormans besloot een boek te schrijven over optimisme, en ontdekte toen dat er vele duizenden studies bestaan over optimisme en geluk. Positieve psychologie, die uitgaat van de positieve kracht van de mens in plaats van fouten, mislukkingen en ziektebeelden, is een buitengewoon interessante tak van sport, want als je weet wat het precies is dat mensen gezond, gelukkig en succesvol maakt, dan zou je je daar wellicht beter op kunnen focussen dan op de negatieve krachten.

Optimisme kun je leren. Geluk is soms helemaal niet onbereikbaar. Als onverbeterlijke optimist sprak die insteek me enorm aan, en het initiatief dat Bormans vervolgens nam sprak me ook aan. Hij benaderde de honderd interessantste onderzoekers in dit vakgebied met de vraag hun werk in maximaal duizend woorden samen te vatten als een boodschap aan de wereld. Ze gingen vrijwel allemaal op deze uitdaging in.

Bormans zocht specialisten uit vijftig landen die aan een aantal eisen moesten voldoen. Het moest gaan om op onderzoek gebaseerde kennis, dus geen spirituele filosofie. Verder mocht het niet alleen gaan om het individuele geluk van mensen, maar ook over het geluk van groepen, biotopen, organisaties en landen. Er moest kruisbestuiving mogelijk zijn vanuit een globale visie op universeel geluk. En tenslotte moesten de teksten in mensentaal geschreven zijn. Geen wetenschappelijk taalgebruik, geen onnodige drempels.

Het resultaat is een opmerkelijk en uitermate inspirerend boek dat mijn persoonlijke optimisme alleen nog maar meer gevoed heeft. Veel zaken komen vaak terug, want er is bijvoorbeeld uit verschillende onderzoeken gebleken dat je gelukkiger wordt als je regelmatig belangeloos wat voor anderen doet. Maar er staan ook verrassende inzichten in het boek, en verrassende tips.

Zo lezen we in een stuk van de econome Dr Sauwalak Kittiprapas uit Bangkok in Thailand onder meer: "Een overheid dient zich te richten op het verkleinen van de armoede en inkomensongelijkheid in plaats van op exponentiŽle economische groei". Ze stelt overigens vast dat ze zelf ook gelukkiger wordt door geluk te bestuderen.

En om op dat laatste in te haken: ik kreeg bij het lezen van dit boek hetzelfde gevoel. Het gevoel dat je door dit boek te lezen en daardoor het geluk te bestuderen, al is het in beknopte vorm via de samenvattingen van de laatste inzichten van de belangrijkste specialisten van dit moment, dat je daardoor zelf ook weer wat dichter bij het echte geluk komt.

Het is overigens wel een boek om in hapjes en brokjes te lezen, want de inzichten en tips van al die deskundigen hebben soms wat tijd nodig om te bezinken. Daardoor is dit een boek dat ik al een aantal maanden met me meesleep, steeds stukken lezend, nadenkend, herkauwend, doordenkend, verderlezend.

We laten hier twee vrij willekeurig uit het boek geplukte bladzijden lezen die een indruk geven van de manier waarop het boek is ingericht. Het stuk van David Watson begint met een citaat: "Een tegenslag kan altijd, maar als je je daarop concentreert , maak je het alleen maar erger.", dan volgt de titel: "High five", met de introductietekst: "High five" is een feestelijk gebaar waarbij twee mensen tegelijk hun hand opsteken en hun handpalm tegen die van de ander duwen, slaan of laten glijden. Het is een symbool van begrip, succes, tevredenheid en geluk. David Watson zocht zijn leven lang naar de high five van geluk."

Hij komt daarom hier met de vijf basisprincipes van geluk, de high five dus. Dan volgen de twee bladzijden die je hier rechts kunt lezen, gevolgd door "de sleutels". Afgesloten wordt steeds met een kort portret van de schrijver van het stuk.

Geluk (het boek) is ook voor cynici, pessimisten of zelfverklaarde realisten een absolute aanrader, want het is absoluut geen naÔef, maar juist een buitengewoon inspirerend boek.

schaduwillustratie uit het boek...

een dubbele pagina uit het boek...

de basisprincipes

de principes volgens david watson


 

 

terug naar de startpagina van moors magazine