krimp...

- gert-jan hospers
krimp!
- sun statements no 3

Sun Statements is een serie uitgaven van uitgeverij SUN waarin "uitgesproken opvattingen naar voren worden gebracht". Dat klinkt nog vrij algemeen, maar SUN is een uitgever die zich met name toelegt op boeken over architectuur, kunst en aanverwante gebieden, dus deze essays gaan over architectuur, vormgeving en over de specifieke problemen bij het inrichten van de wereld of, zoals in dit geval, Nederland.

Gert-Jan Hospers pakt een probleem bij de kop dat in de regio waar ik woon en werk, Groningen, een grote rol speelt, en als Hospers bij het begrip "krimp" termen als kramp en bekrompenheid noemt is dat zeer herkenbaar. Lokale en provinciale overheden schieten inderdaad nogal eens in de kramp als hun fantastische nieuwbouwplannen ineens achterhaald blijken te zijn, en als een complete regiovisie niet alleen door de crisis maar ook door de krimp nodig aan herziening toe blijkt te zijn.

Hospers zet de zaak in zijn uitgebreide essay even lekker op scherp, noemt alle valkuilen (dorpisme en kerktorenpolitiek worden nader belicht), maar geeft ook handvaten om fris en met positief perspectief tegen krimp aan te kijken.

En tussen neus en lippen door komen er dan zinnen langs als: "Dat 46 procent van de Nederlandse gemeenten zich op dit moment profileert met natuur, ruimte en recreatie is niet echt hoopgevend". Ik vermoed dat er toch wat gemeenten in Groningen zijn die zich na het lezen van die zin eens achter de oren zouden moeten krabben.

Hospers heeft meer van dat soort prikkelende zinnetjes verstopt in zijn essay. Dat maakt het verplichte kost voor iedere beleidsambtenaar in krimpgebied, maar ook buitengewoon interessant vor iedereen die ook maar een beetje geļnteresseerd is in de indeling van Nederland. Er werd in het verleden wel eens gemekkerd dat Nederland te vol was. Als je dat altijd al een vreemd verschijnsel hebt gevonden is het ook nuttig dit boekje te lezen, want je begrijpt ineens beter hoe krimpgebieden eigenlijk ontstaan, en je weet ook meteen dat er geen enkele reden tot paniek is.

Kortom: een heerlijk boekje.

  • Gert-Jan Hospers - Krimp! - Sun Statements No 3 - Uitgeverij SUN - ISBN 978-9461-053619

krimp, kramp en bekrompenheid...

© Gert-Jan Hospers

 

terug naar de startpagina van moors magazine