ouders opgelet!

- po bronson en ashley merryman
ouders opgelet!
- baanbrekende inzichten over opvoeden

Uitgeverij Maven heeft het genre van het populair-wetenschappelijke boek de laatste jaren op een verfrissende manier weer nieuw leven ingeblazen. Hadden populair-wetenschappelijke boeken altijd een wat suffige uitstraling, en was het idee erachter lang dat er op een simpele manier ingewikkelde zaken moesten worden uitgelegd - nu gaat het er heel anders aan toe: de lezer wordt serieus genomen, de schrijver gaat absoluut niet meer, zoals vroeger nog wel eens gebeurde, op de hurken zitten, maar in de reeks boeken die Maven uitgeeft worden de nieuwste inzichten op allerlei vakgebieden op een frisse, vaak prikkelende manier gepresenteerd.

Ouders opgelet! is weer een uitstekend voorbeeld van zo'n boek, waarbij je er als lezer best van doordrongen bent dat je te maken hebt met de inzichten van deze tijd, en met voortschrijdend inzicht dat er over tien jaar wellicht weer anders kan uitzien, maar toch worden er in dit boek heel wat ingebakken oordelen en vooroordelen onderuit gehaald en op losse schroeven gezet, doordat er gedegen recent onderzoek aan de conclusies ten grondslag ligt.

Veel zaken die we als ouder en opvoeder als algemeen geaccepteerde wijsheid in ons denksysteem verankerd hebben blijken inmiddels echt achterhaald. Een mooi voorbeeld is dat ik zelf ook dacht dat je je kind het beste altijd complimenten kunt geven om het zelfvertrouwen te bevorderen. Uit onderzoek blijkt echter dat kinderen die vaak te horen krijgen dat ze slim, knap of leuk zijn eerder uitdagingen uit de weg gaan, minder doorzettingsvermogen ontwikkelen en zelfs eerder spieken tijdens examen. Dat is toch even slikken, als je leest dat jouw aanpak wel eens averechts kan uitpakken.

Po Bronson en Ashley Merryman schrijven op een leuke en aansteelijke manier over de uitkomsten van een aantal relevante onderzoeken, en maken het voor jou als ouder en opvoeder gemakkelijk om de kennis die je daarmee opdoet ook toe te passen in de praktijk.

Asha ten Broeke bewerkte het boek voor Nederland en voegde nog een aantal Nederlandse voorbeelden en onderzoeken toe. In het hoofdstuk over racisme en kleurenblindheid komen nu bijvoorbeeld ook Sinterklaas en Zwarte Piet aan bod. En dat allemaal in het kader van wetenschappelijk verantwoord opvoeden voor dummy's ;)

Een leuk en verbazend interessant boek, dat je op sommige momenten met grote verbazing zult lezen, omdat je echt geconfronteerd wordt met je eigen voorordelen over opvoeden. En dat is buitengewoon verfrissend!

 

dweck vermoedde dat lof averechts zou werken zodra kinderen problemen tegenkwamen...

Po Bronson en Ashley Merryman

terug naar de startpagina van moors magazine