per ongeluk expres

- bianca stigter
per ongeluk expres
- over kunst

Lees eerst even het voorwoord van het boek Per ongeluk expres, hier rechts, en lees dan hier verder als je wil.

Wat mij betreft is dit eerste hoofdstukje in het boek van Bianca Stigter, met stukken over kunst, precies raak. Ze heeft mij in ieder geval meteen helemaal mee, en ik wil meteen de rest van het boek ook lezen, want ze raakt hier meteen al de moeilijk benoembare kern van de lastige vraag: "wat is kunst?"

De zon breekt door, dat is één antwoord, maar er zijn er meer, en in de rest van het boek blijkt ook dat Stigter zich daar zeer van bewust is, en dat ze steeds op zoek blijft naar de subtiele verschillen, de scheidslijnen tussen gewoon mooi en kunst.

Stigter is overigens breed in haar belangstelling, en schrijft niet alleen over beeldende kunst, waarbij ze van de aarbeien en asperges van Adriaen Coorte naar het zelfportret van herman de vries gaat, maar ook over film, over bijzondere architectuur, over liedjes, over gedichten, en over de randverschijnselen van de kunst.

Juist die zijdelingse verkenningen zijn erg leuk, omdat je je eigen waarnemingen en ervaringen er mooi naast kunt leggen. Stigter zet je ook mooi op speurtocht, en dat is eigenlijk de belangrijkste reden waarom ik een boek "over kunst" oppak.

Stigter doet dat aanstekelijk en prikkelend, op een nieuwsgierigmakende manier, zonder jargon, maar ook zonder zaken te simplificeren. Kortom - een stimulerend boek, en de introductie is echt de spijker op de kop. Mooi.

  • Bianca Stigter - Per ongeluk expres - Over kunst - Uitgeverij Contact - ISBN 978- 90-254-3599-8

voorwoord...

© Bianca Stigter

 

terug naar de startpagina van moors magazine