africa junctions...

- lard buurman
africa junctions

- capturing the city

Er is in de wereld van de fotografie een hele discussie gaande over het waarheidsgehalte van foto's - puristen menen dat je aan een foto niets mag veranderen, je moet exact laten zien wat je hebt gefotografeerd, er mag geen storend element worden weggegumd. Er zijn al fotografen die belangrijke prijzen zijn misgelopen omdat ze een storende voet hadden weggeretoucheerd via photoshop.

Lard Buurman is duidelijk niet van de school van de puristen. Zijn foto's waarin hij de geest van Afrikaanse steden probeert te pakken zijn namelijk stuk voor stuk opgebouwd uit verschillende foto's die samengevoegd zijn waardoor je op één foto een combinatie ziet van meerdere momenten. Is dat liegen, of is dat een manier om dichter bij de hectiek van de werkelijkheid te komen?

Ik neig zelf sterk naar het laatste, want zijn foto's zien er om te beginnen bijzonder overtuigend uit, en er wordt absoluut niet gelogen, want alles wat je ziet is daadwerkelijk gefotografeerd, er wordt alleen wat gesmokkeld met de tijd.

Het mooie van deze methode is, dat je veel beter kunt laten zien wat er allemaal op één en dezelfde plek gebeurt in de loop van een dag. Zo komen  deze Afrikaanse steden ook werkelijk tot leven, hoewel je tijdens het kijken weet dat je door de fotograaf gemanipuleerd wordt.

Een stoep wordt een familiekeuken, en even later een complete winkel. Een verkeersopstopping is een vervelend oponthoud voor de een, een manier om wat geld te verdienen voor de ander. De structuren zijn informeel en er wordt zichtbaar geïmproviseerd. En dat wordt hier allemaal op een fascinerende manier duidelijk.

Iedere foto vertelt zo zijn eigen kleine verhaal. Het verhaal van bruisende, levende steden. De foto's die in het boek Africa Junctions, Capturing the City zijn samengebracht zijn allemaal perfect op groot formaat afgedrukt, zodat je steeds een hele tijd zoet bent met één enkele foto. Want op iedere foto is ontzettend veel te zien, dankzij de geraffineerde composities van Buurman.

Een fascinerend en buitengewoon intrigerend boek dat de ziel van de Afrikaanse stad probeert te vangen en daar op een wonderbaarlijke manier ook nog in geslaagd lijkt ook.

kinshasa

246 Rue Manzawo, Bandal, Kinshasa

kampala

Clock Tower Ground, Kampala

lagos

Oniru Estate, Victoria Island, Lagos

© Lard Buurman

 

terug naar de startpagina van moors magazine