de extra's...

bert danckaert
- de extra's

Bert Danckaert is een bijzondere Belgische fotograaf die met zijn project Simple Present al grote indruk op ons maakte.

De extra's laat zien dat Danckaert niet alleen een begaafd fotograaf, maar ook een getalenteerd schrijver en essayist is.

Extra's zijn figuranten, en Danckaert beschrijft in dit boek van slechts 118 pagina's de dag dat hij met zijn broer "de acteur" als figurant meedraait in een Indiase Bollywoodfilm in Mumbay.

Het verslag van die dag is al geweldig en op momenten hilarisch, maar de hoofdstukken over de extra's worden afgewisseld met essays over fotografie en fotografen, en hier laat Danckaert zien dat hij ook boeiend en prikkelend over fotografie kan schrijven.

En passant heeft hij het ook over zijn eigen project Simple Present, en ook dat is intrigerend om te lezen, zeker als je de foto's kent.

Hier twee fragmenten uit het boek, het eerste over Simple Present, het tweede gaat over het moment dat hij zijn medefiguranten op de foto probeert te zetten terwijl ze zitten te wachten.

Danckaert is wat je een gevorderde kijker zou kunnen noemen, en alleen daarom al zijn zijn essays de moeite waard. Dat ze zo mooi in dit verhaal over de figuranten in een Bollywoodfilm zijn ingebed geeft het verhaal een mooi stukje meerwaarde, waardoor het boek niet alleen voor fotografen of fotografieliefhebbers interessant is.

 

 

 

 

 

over het project simple present...
achter mijn rug...


bij de extra's...
de waakhond won...

 

Bert Danckaert

 

terug naar de startpagina van moors magazine