on reading...

andré kertész - on reading

Een goede fotograaf weet altijd op het perfecte moment af te drukken. André Kertész was een fotograaf die daar een perfect voorbeeld van is. Hij zei daar zelf ooit over: "Iedereen kan kijken, maar dat betekent nog niet dat je dingen ook zíét". Kertész zag de situaties, drukte af en wist ook meteen dat hij beet had.

Zijn boek On Reading is inmiddels een klassieker onder de fotoboeken, en het is dan ook zeer terecht dat het onlangs werd heruitgegeven door WW Norton, in een mooie hardback-uitvoering, met de foto's prachtig in duotone afgedrukt. We laten hier maar twee voorbeelden zien, maar je kunt van ons aannemen dat dit heerlijke boekje het perfecte cadeau is voor iedereen die van lezen houdt.

In dit boek wordt door iedereen gelezen, en op de meest onverwachte plekken. De Parijse kade die Kertész in 1963 fotografeerde lijkt, doordat hij in dit boek terechtkwam, zelf bijna een opengeslagen boek te worden. En zo zijn er in dit boek veel meer foto's te vinden die een glimlach oproepen. De kinderen op de bovenste foto werden ook in Parijs gefotografeerd, maar dit keer in 1929. Het boek bevat zesenzestig foto's die Kertész maakte tussen 1915 (!) en 1970. Kertész werd negentig, en heeft drieënzeventig jaar lang foto's gemaakt. Als je dat bedenkt zie je hier maar een fractie van zijn oeuvre, maar het is wel een heel mooi pakketje foto's geworden. Terecht een klassieker, die nog steeds weet te ontroeren.

 

lezende kinderen

gelezen wordt er overal...

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine