moonshine...

moonshine
- bertien van manen

Moonshine is de illegale whisky die sinds jaar en dag gestookt wordt in de Appalachen, het mijnwerkersgebergte in Kentucky, Tennessee en West Virginia. Armemensengebied, waar bluegrass de favoriete muziek is.

Bertien van Manen ging er in 1985 voor het eerst heen en maakt kennis met Mavis en Junior, een mijnwerkersechtpaar dat in een trailer op een berg woont. In 1987 gaat ze er drie maanden naast wonen, en in de daaropvolgende jaren komt ze regelmatig terug.Tijdens haar zes bezoeken tussen 1985 en 2013 maakt ze de foto's die je in het boek Moonshine vindt.

In het voorwoord van twee pagina's laat van Manen zien dat ze ook een voortreffelijk schrijfster is, want in die twee bladzijden weet ze buitengewoon treffend en aangrijpend de families neer te zetten die ze even verder in het boek fotografisch portretteert. Dat fotograferen doet ze op een bijzondere manier, die nog het meeste doet denken aan een bijna slordige manier van kiekjes maken, waarbij rode ogen bijvoorbeeld niet vermeden worden, en hinderlijk tegenlicht ook niet.

Deze aanpak levert wel een buitengewoon intiem portret op van een familie aan de onderkant van de Amerikaanse samenleving. Bijna van binnenuit gefotografeerd. Dichterbij dan je ooit zou kunnen komen voel je je soms bijna een voyeur, maar je hebt ook bewondering voor van Manen, die deze levens zo kaal en onbevooroordeeld weet vast te leggen.

Een boek om stil van te worden.

overal geweren...

makeup

de woonkamer...

Bertien van Manen

 

terug naar de startpagina van moors magazine