veramente...

guido guidi
- veramente (echt)

Guido Guidi is een Italiaanse fotograaf die zaken fotografeert waar anderen vaak langskijken. Het plukje gras dat je hier rechts ziet is daar een mooi voorbeeld van. Het is een foto die aan kracht wint doordat je op de volgende drie pagina's van het boek Veramente ("echt") hetzelfde plukje gras ziet, maar even later gefotografeerd, als de zon net even verder is opgeschoven. Op de laatste foto is het gras bijna in de schaduw verdwenen, en op een geheimzinnige manier ben je daardoor anders naar die paar simpele grassprieten gaan kijken.

Guidi fotografeert steeds weer opnieuw "bijna niets", waardoor je als kijker steeds op scherp gezet wordt - want wat wil hij je laten zien, waardoor is de aandacht van de fotograaf getrokken? Soms is dat bij de eerste oogopslag al duidelijk, maar vaker moet je even de foto op je in laten werken.

Het is die andere manier van kijken die van Guidi bijna meer een kunstenaar dan een fotograaf maakt. Hij werkt graag in series, en die zijn altijd weer intrigerend, fascinerend en vooral ook prachtig om te zien. En ze geven hun geheim nooit zomaar prijs.

Guidi is in 1941 geboren in de buurt van de noord-Italiaanse stad Cesena, en daar woont hij nog steeds. Hij is opgeleid als architect en geeft les in VenetiŽ en Ravenna, maar het schijnt dat hij daarbij meer vragen stelt dan dat hij zaken uitlegt.

Dat kun je aan zijn foto's ook zien. Het desolate noord-Italiaanse landschap waar weinig interessants te zien lijkt is zijn inspiratiebron, en hij weet daarin op een bijzondere manier de stilte vast te leggen. Het geheim van het juiste moment en de aandachtige liefde van de observerende fotograaf.

guido guidi...

een straathoek...

guido guidi, foto

cesena italie 1968

© Guido Guidi (from Veramente, Mack Books 2014)

 

terug naar de startpagina van moors magazine