kus me nog eens wakker...

kus me nog eens wakker
- gerrit molenaar en bert verhoeff

Kus me nog eens wakker is een verbazingwekkend intiem boek over dementie. Die intimiteit wordt onder meer bereikt door een bijzondere vormgeving, waarbij drie papiersoorten in drie verschillende formaten zijn gebruikt - gedichten vind je in smalle stroken tussen de foto's, en er zijn ook pagina's die iets minder breed zijn dan de andere pagina's, waardoor je het boek niet zomaar even snel kunt doorbladeren - je stokt steeds.

Op het moment dat je dat doorkrijgt zit er nog maar één ding op - je begint gewoon van voren af aan en slaat gewoon geduldig elke pagina om. De vormgeving van het boek dwingt op deze manier tot onthaasting, tot rust. Dit is een boek waar je de tijd voor moet nemen, en dat je dan vervolgens meeneemt op een intieme reis door het leven van een aantal dementerende mensen.

Het is een wonderlijke wereld, waarin André Rieu op vrijwel elke televisie die je in het boek tegenkomt troost lijkt te bieden met zijn universele muziek. Maar verder konden de levens van de negen geportretteerden niet meer verschillen. Hier worden dementerenden met respect en liefde geportretteerd, met foto's van henzelf, soms samen met hun geliefden, foto's van hun omgeving, met gedichten en citaten, en we zien mensen ongecompliceerd genieten van een mooie dag, maar we zien ook wanhoop, lege blikken, verdriet en onbegrip.

De makers van dit boek hebben de perfecte balans gevonden en presenteren hier een buitengewoon indrukwekkend en genuanceerd beeld van dementie voor ons. Het is een intiem boek, soms een confronterend boek, maar het is vooral een boek dat met precies het juiste fingerspitzengefühl gemaakt is - respectvol en met precies de juiste afstand. Een boek om heel stil van te worden.

pagina's in verschillende formaten...

gedichten en foto's...

atelier...

© Gerrit Molenaar en Bert Verhoeff

 

terug naar de startpagina van moors magazine