archeologische parels van de veluwe

- sake jager en ruben smit
archeologische parels van de veluwe
- op zoek naar de geschiedenis in het landschap

Soms verschijnt er een boek waarin alles op perfecte wijze lijkt samen te komen. In het geval van Archeologische parels van de Veluwe gaat het dan om archeologie, natuur, fotografie, kunst en geschiedenis. Die verschillende disciplines gingen zelden een gelukkiger huwelijk aan als hier.

Dat heeft voor een deel te maken met de magnifieke foto's van Ruben Smit, die het boek meteen een allure en een uitstraling geven waardoor je meteen naar de Veluwe wil afreizen om zelf te gaan kijken naar de plekken die hij zo aantrekkelijk gefotografeerd heeft. Dit is fotografie die dicht tegen kunst aanzit, maar tegelijk perfect dienstbaar is binnen het kader van dit boek, namelijk het zichtbaar maken van archeologisch interessante plekken op de Veluwe.

Word je door de foto's al enthousiast, dan helpen de teksten je nog wat verder, en de kaarten trekken je wellicht helemaal over de streep, want hier krijg je een toegankelijke, aansprekende geschiedenisles voorgeschoteld waarbij je om te beginnen in de natuur de grafheuvels en andere herkenningspunten (verlaten nederzettingen, keltische velden, voorden, ringwalburchten) leert herkennen. Daardoor alleen al gaat de geschiedenis in het landschap echt leven.

In het boek worden zestien gebieden belicht, en dat betekent ook dat er door Sake Jager zestien ronduit meeslepende geschiedenissen worden verteld, schitterend geïllustreerd, niet alleen door die magnifieke foto's van co-auteur Ruben Smit, maar ook met archiefmateriaal (oude kaartjes, foto's van vroegere opgravingen etc). Veel aantrekkelijker kun je archeologie niet maken. Bovendien is dit een boek dat je aan elke fotografie-liefhebber kunt aanbevelen én aan elke natuurliefhebber. Kortom, het boek zelf is ook een subliem en tamelijk uniek pareltje geworden.

 

het dansende bomenbos...

berijpte grafheuvel...

konijnenkolk...

wat van de archeologische vondsten...

een van de kaarten in het boek...

 © Sake Jager (teksten) en Ruben Smit (fotografie)

 

terug naar de startpagina van moors magazine