cape cod lighthouses and lightships...

- cape cod
vuurtorens en lichtschepen
- arthur p richmond

Cape Cod Lighthouses and Lightships is een boek dat waarschijnlijk gemaakt is voor een bepaalde kleine doelgroep van vuurtorenfanaten, die werkelijk alles willen weten over vuurtorens en lichtschepen. Die groep komt hier uitstekend aan zijn trekken, maar ik moet bekennen dat ik, hoewel ik absoluut geen fanatiek vuurtorenliefhebber ben, meteen gefascineerd raakte toen ik in dit boek begon te bladeren.

Want dit boek laat, door de geschiedenis van alle vuurtorens op en rond Cape Cod tot in detail te laten zien, plus alle lichtschepen die er hebben gevaren in de loop der jaren, ook een stuk geschiedenis zien van een plek die buitengewoon gevaarlijk was voor zeelieden. Er waren niet voor niets op elke grillige punt van Cape Cod en op elk eilandje eromheen vuurtorens gebouwd, en er voeren niet voor niets op alle gevaarlijke plekken lichtschepen om schepen te waarschuwen voor de verraderlijke stromingen en rotsen.

Het gaat hier om de geschiedenis van zo'n dertig vuurtorens en twaalf lichtschepen (we laten hier alleen het schip met de curieuze naam Handkerchief, oftewel Zakdoekje, zien, maar in het boek vind je de intrigerende geschiedenissen van alle schepen). Daar komen de schitterende foto's bij, en de aandacht voor de architectuur van de vuurtorens (ook de binnenkant, met de schitterende wenteltrappen) en de voortschrijdende techniek van de lenzen en lampen.

Dat het er behoorlijk heftig aan toe kon gaan in deze contreien kun je onder meer zien aan de vuurtoren die op een van de foto's aan het kantelen is na een zware storm. Later zal hij, met het eiland waar hij op stond, door de zee verzwolgen worden.

Het begint wat mij betreft al meteen in het begin van het boek bij de eerste kaarten, waar je de grillige vormen van Cape Cod ziet en de locaties van de vuurtorens. Dat spreekt onmiddellijk tot de verbeelding. Het boek staat verder vol met fraaie luchtfoto's en overzichtsfoto's en vooral interessante en intrigerende verhalen. Ik was er meteen uren zoet mee.

Een uitputtend boek, en zeker niet alleen interessant voor vuurtorenliefhebbers of mensen die ge´nteresseerd zijn in de geschiedenis van Cape Cod of de zeevaartgeschiedenis. Door de magnifieke illustraties is het een heerlijk bladerboek waar ik eindeloos ik kan blijven rondkijken, maar ook de verhalen blijken de moeite waard. Een aanrader.

  • Arthur P Richmond - Cape Cod - Lighthouses and Lightships - Schiffer Publishing - ISBN 978-0-7643-3545-7 - Bushwood Books

 

kaart met vuurtorenlocaties...

 een eeuw geleden...

met luchtfoto

trappenhuizen...

lichtschip het zakdoekje...

uit Cape Cod Lighthouses and Lightships - Schiffer

terug naar de startpagina van moors magazine