rinus

rinus

Ik had nog nooit van Rinus van den Bosch gehoord. Rinus blijkt, wat ze in Engeland een "eccentric" noemen, een opmerkelijke Haagse kunstenaar, wereldberoemd in Den Haag, tot nu toe vrijwel onbekend daarbuiten. Daar kon nu, jaren na zijn dood, wel eens verandering in komen, want er lijkt nu wel degelijk waardering te komen voor zijn bedrieglijk eenvoudige kunst. In 2009 wijdde Museum Boymans van Beuningen een retrospectief aan zijn werk. Daar zijn ook de landschappen te zien die hij tot waarschijnlijke wanhoop van de aankoopcommissie, steeds inleverde bij de BKR: monochrome schilderijen waar alleen de verfrichting (horizontaal voor het land, verticaal voor de lucht) een landschap suggereerden. Veel kaler en simpeler kon het niet.

De kunst van Rinus was vaak zo kaal en uitgebeend dat je erg goed moet kijken om de poëzie die er wel degelijk in te vinden is, te zien. Het boek Rinus biedt wat dat betreft een perfecte introductie - niet alleen zijn er behoorlijk wat kunstwerken in te vinden, er zijn ook verhalen, anecdotes, beschouwingen, waardoor je, soms met omtrekkende bewegingen, een intrigerend beeld van de kunstenaar krijgt. En de teksten doen meer dan alleen een excentrieke kunstenaar portretteren, ze zorgen er ook voor dat je beter naar het werk van de man gaat kijken. En dat werk blijkt veel spannender en boeiender te zijn dan je op het eerste gezicht misschien dacht.

De teksten zijn niet alleen van kunstpausen als Wim Beeren en Sjarel Ex, maar ook van collega-kunstenaars als Peter Struycken en Dick Matena en schrijvers als A.L. Snijders, Tommy Wieringa, Jan Pieter Guépin en Kees van Kooten. Die laatste, om een willekeurig voorbeeld te geven: "Afgezien van die twee gebreide wollen dassen om zijn hals, zag hij er weer spectaculair gewoontjes uit." Op de fotopagina's in het boek zien we inderdaad een vrij onopvallende man, die blijkbaar toch op iedereen die hem kende een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

Het boek "rinus" is een boek om bij stukjes en beetjes te genieten en steeds in de buurt te houden om telkens opnieuw te pakken en te kijken en nieuwe aspecten te ontdekken aan deze opmerkelijke kunstenaar. Het boek is, zoals inmiddels gebruikelijk bij Uitgeverij AFdH, tot in de kleinste details perfect vormgegeven, tot en met het zachtribbelige omslag dat perfect de structuur van de trui versterkt. Een heerlijk boek, en een magnifieke man om op deze manier te ontdekken.

  • rinus - samenstelling en redactie Diederikje Bok en Martien Frijns - AFdH Uitgevers - ISBN 978-90-72603-11-1

 

tafel met hoed...

de maan in je handen...

dubbele pagina uit het boek...

 

terug naar de startpagina van moors magazine