phantom songs

17 hippies
- phantom songs

 

 

Hoe je de bandnaam wilt uitspreken mag je helemaal zelf weten. Hun thuisbasis is Berlijn, dus Siebzehhn Hippies ligt voor de hand, maar hun nieuwe cd Phantom Songs opent met een Frans nummer, dus Dix-sept Hippies kan ook heel goed, en een groot deel van het repertoire is Engelstalig, dus Seventeen Hippies mag ook. De zeventien hippies van dienst maken in ieder geval muziek die je misschien niet zou verwachten bij zo'n bandnaam, want met de wazige, lieve hippies uit de sixties heeft deze muziek weinig van doen.

Wel is de muziek net zo avontuurlijk als de muziek uit die jaren, al wordt er nu nog meer doorheen gemengd dan toen gebruikelijk was. Akoestische folk is de basis, maar daar wordt een flinke scheut Balkan doorgeroerd, wat Duits cabaret, en eigenlijk komt in de loop van een album bijna de hele wereld aan invloeden langs (van opgewekte banjo's tot klagerige klarinetten...), terwijl er in drie talen gezongen wordt (en in een vreemde vorm van fantasie-Duits) door drie ijzersterke zangers. Toch klinkt Phantom Songs zeker niet als een verzameling losse liedjes, maar echt als een compleet, evenwichtig album.

Dat is bijzonder, want de band combineert zoveel verschillende stijlen dat ze wel verschillende in elkaar geschoven bands lijken, terwijl het allemaal toch natuurlijk en vanzelfsprekend klinkt. Ondertussen zijn de arrangementen geraffineerd en gelaagd, en wordt er virtuoos gespeeld. Hoe goed het allemaal in elkaar zit realiseer je je eigenlijk pas als je de cd al een paar keer hebt gehoord. We waren al enthousiast over 17 Hippies, maar de band wordt eigenlijk nog steeds beter, en dit is weer een subliem meesterwerkje. Een absolute aanrader.

  • 17 Hippies - Phantom Songs - Hipster Records HIP 014 - Xango Music Distribution

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine