man of many moons...

danny schmidt
- man of many moons

 

 

Danny Schmidt is een geweldige liedjesschrijver, die intelligente liedjes schrijft, kritische liedjes, gevoelige liedjes, humoristische liedjes, en vaak liedjes die dat allemaal tegelijk zijn. En het heerlijke van Schmidt is dat hij de gave heeft om de spijker perfect op de kop te slaan, zoals hier in de Guilty by Association Blues, een titel die duidelijk refereert aan de machtige Rifle Association in Amerika, die na elke massale moordpartij meteen dezelfde mantra afsteekt: "guns don't kill people, it's people who kill people", waarop Schmidt repliceert: "People don't kill people, but they give the assholes guns"... De Guilty by Association Blues, dames en heren, waard om helemáál te beluisteren, en niet alleen het fragment dat wij hier laten horen.

Het volgende fragment komt uit een liedje dat gaat over het zojuist genoemde liedje, en dat in Nederland door een journalist verkeerd begrepen werd. Dat fragment hoor je hier, maar het liedje beschrijft verder hoe de zaak volledig uit de hand loopt als rechts Amerika een rabiate haatcampagne begint waarbij de zanger wordt uitgemaakt voor communist en terrorist. Wrang en behoorlijk geloofwaardig, helaas.

Schmidts vorige album was nog wat weelderiger gearrangeerd, hier valt hij bijna helemaal terug op zijn eigen stem en zijn gitaar, met alleen op de juiste momenten wat ondersteuning van een paar topmuzikanten als Will Sexton op bas en gitaar, Ray Bonneville op mondharmonica, Keith Gary op piano en Carrie Elkin en Raina Rose met prachtige tweede stemmen. Alle aandacht gaat dus naar de liedjes, zoals altijd bij Schmidt, en het werkt perfect want ook dit is weer een juweel van een album geworden.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine