het hortus ensemble...

- hortusfestival 2014 - dag 6 - 31 augustus 2014 - haren
de vrienden van beethoven
- hortus ensemble speelt werken van kublau en weingartner

Artistiek leider Maarten ven Veen weet voor "zijn" Hortus Festival altijd weer een aantal bijzondere composities uit diverse archieven op te duikelen die dit festival tot een van de fascinerendste en interessantste klassieke muziekfestivals maken die ik ken. Dat er dan ook nog eens door meer dan voortreffelijke musici gespeeld wordt in de bijzondere en buitengewoon aantrekkelijke locatie van de Hortus is dan nog eens een extra pluspunt, waarbij dient te worden opgemerkt dar de Hortus in Haren een uitstekende akoestiek blijkt te hebben.

Dat geconstateerd hebbend mogen we stellen dat het slotconcert van het Hortus Festival 2014 wederom verraste met twee prachtige composities, dit keer van "de vrienden van Beethoven".

Friedrich Kuhlau schreef een Pianokwartet voor piano, viool, altviool en collo dat vooral opviel door de helderheid, de luchtigheid en tegelijkertijd de melancholie die de opgewekte kant van de compositie perfect in balans houdt. Maarten van Veen liet hier horen dat hij ook als pianist virtuoos uit de hoek kan komen. Prachtig spel, van alle vier de spelers.

Na de pauze kregen we een stuk te horen dat een kleine eeuw later geschreven werd, door Felix Weingartner in 1904. Het sextet voor piano, strijkkwartet en contrabas was al net zo'n heerlijke verrassing, en ook hier speelt de piano de glansrol. Ook dit stuk is prachtig uitgebalanceerd, met ingetogen en uitbundige delen, sprankelende vrolijkheid en lyrische melancholie. Prachtig, prachtig, en wat heerlijk om deze zelden gehoorde stukken in deze schitterende omgeving zo mooi te horen klinken!

Hopelijk kan het Hortus Festival ook volgend jaar verder gaan, want dit unieke festival bewijst elk jaar weer dat er heel wat onbekende parels in de klassieke archieven verborgen zitten, die door Maarten van Veen vakkundig worden afgestoft en gepresenteerd. Waarvoor meer dan hartelijk dank!

Hortus Ensemble:

  • Eva Stegeman - viool
  • Josje ter Haar - viool
  • Őrsze Adam - altviool
  • Job ter Haar - cello
  • Peter Rikkers - contrabas
  • Maarten van Veen - Erard piano
     
  • Hortus Festival - de site

 

 

 

 

pianokwartet van friedrich kuhlau

Voor de pauze Pianokwartet nr 2 in A opus 50 uit 1823 van Friedrich Kuhlau voor piano, viool, altcello en cello.
Van links naar rechts Evan Stegeman viool, Őrsze Adam altviool, Job ter Haar cello en Maarten van Veen piano.

hortus ensemble....

spelen met passie...

na de pauze...

Na de pauze Felix Weingartner's Sextet voor piano, strijkkwartet en contrabas uit 1904 - rechts Peter Rikkers op contrabas, in rood vestje Josje ter Haar viool.

terug naar de startpagina van moors magazine