door...

puin + hoop
- door

 

 

Het Nederlandse platenlabel Narrominded komt elke keer weer met verbluffende verrassingen - bands die de absolute voorhoede van de hedendaagse muziek vormen, grenzen die worden verkend op de spannendste manieren die je maar kunt bedenken, altijd scherp, altijd goed en vaak spectaculair.

Puin + Hoop is een trio, bestaande uit Roald Van Dillewijn, Remco Verhoef en Erik Uittenbogaard en de muziek die ze maken is moeilijk in één categorie onder te brengen. Denk aan elektronische muziek in de geest van Stockhausen, sooundscapes op de manier van Brian Eno, en laat daar drie scherpe muzikanten stevig mee stoeien. Dan kom je een beetje in de buurt. Dit is avantgarde van absolute wereldklasse, met muziek die soms gevaarlijk dicht tegen pokeherrie aanzit, maar voor de liefhebber van een avontuurlijk muzikaal avontuur is het héérlijke pokkeherrie!

Veel herrie dus, sommigen noemen het drones, maar er is altijd het subtiele detail, zoals een fijn tinkelende piano die er net even doorheen kiert, of het geluid van kerkklokken die een denderende, dreunende basis vormen voor een gedreven brok muziek. Hoe zwaar, hevig, donker en enerverend de basis soms ook is, de percussie of de piano tilt de zaak naar het licht, en zeker bij herhaald luisteren (en ja, dat is absoluut aan te raden!) hoor je hoe subtiel en geraffineerd het allemaal in elkaar steekt. Magnifiek! Een absolute aanrader.

Luister naar de drie fragmenten, dan hoor je onder meer hoe ze een nummer elegant kunnen afronden. De composities duren soms wel een kwartier, waarbij de spanningsboog mooi wordt opgebouwd. Een fragment is daardoor niet echt de beste manier om voluit te genieten van deze muziek, maar je krijgt wel een idee.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine