birthday bash...

hans theessink
- birthday bash

hans theessink...

 

Hans Theessink maakt in april en mei meestal een kleine solotournee door Nederland, waar hij in kleine zaaltjes voor een publiek van kenners optreedt. Merkwaardig genoeg is Theessink in Nederland nog steeds alleen bij een vrij beperkt publiek bekend, want deze man is wel een absolute baanbrekende topper op zijn gebied, de blues, waarin hij zeer veelzijdig en ruimhartig gewerkt heeft. Als hij solo optreedt kun je goed horen hoe goed Theessink gitaar speelt, want hij doet op één gitaar alles tegelijk - ritme, bas en melodie, en gooit er dan nog wat extra versiering tussendoor ook. Magnifiek. Volgend jaar dus absoluut gaan kijken, want hij speelt ieder jaar in ieder geval in de Amer in Amen.

Toen hij zestig werd, werd er in zijn woonplaats Wenen een muzikaal feestje voor hem georganiseerd, met een paar verrassingsgasten, en dat leverde een geweldige dubbel-cd op die goed laat horen hoe veelzijdig Theessink zelf eigenlijk is, want met al deze mensen heeft hij gespeeld of gewerkt. Het is ook een multicultureel album geworden, niet alleen omdat er drie jongens uit Zimbabwe in zijn band zingen, maar ook doordat hij gedurende zijn leven onder meer in Denemarken gewoond heeft, in Amerika en in Wenen, en er uit al die contreien muzikanten waren afgereisd naar Wenen. Plus uit nog wat andere uithoeken van Europa, Engeland en Amerika.

Het leverde een geweldige muzikale reis op, met glansrollen van een in topvorm verkerende Cowboy Jack Clement (die hier bijvoorbeeld een liedje speelde dat hij zestig jaar geleden schreef voor Jerry Lee Lewis), Donovan, die zijn teksten speciaal had aangepast voor de jarige, Terry Evans, de Dubliners, Allan Taylor en vele anderen. Een heerlijk dubbelalbum, dat goed laat horen dat al deze mannen live vaak nog beter zijn dan in de studio, en Theessink die helemaal in zijn element was. Overigens heeft Theessink een nieuw studio-album al zo goed als klaar, maar kwam er een soundtrack voor een film tussen. Er staat ons dus nog het een en ander aan moois te wachten, maar dit is alvast een bluesfeestje dat je je niet moet laten ontgaan. Luister voor een voorproefje naar de fragmenten onder de foto.

birthday bash...

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine