still inside

still inside
- het verhaal van tony rice

Tony Rice is in de bluegrasswereld een absolute legende. Een gitarist zoals er in elke generatie met wat geluk misschien maar één langs komt, en bovendien een begenadigd zanger en arrangeur, die het muzikale genre dat we bluegrass noemen op een flexibele, soepele, vanzelfsprekende manier heeft opgerekt en uitgebreid.

De kans is groot dat je als Europeaan nog niet eerder van Tony Rice had gehoord. Klik daarom eerst hier rechts beneden een van de driehoekjes aan, zodat je al luisterend verder kunt lezen. Je hoort hem zingen, en met name in Tipper kun je horen hoe fenomenaal hij als gitarist was.

Het boek Still Inside vertelt het verhaal van Tony Rice, en het geeft meteen ook een goed beeld van de bluegrasswereld in de afgelopen veertig jaar. Want Rice had niet alleen een immens grote invloed op de bluegrass, hij heeft ook met iedereen gespeeld die er in die wereld ook maar een beetje toe doet, en je zult geen collega horen die iets slechts over hem te melden heeft. Integendeel, want veel van die collega's, zoals Allison Kraus, zijn enorme fans.

Het zou dus gemakkelijk een saai boek kunnen zijn, maar daarvoor is niet alleen het verhaal van het leven van Rice interessant genoeg (met onder meer zware depressies, een alcoholprobleem en een keelaandoening waardoor hij jaren niet heeft kunnen zingen), maar is er vooral ook alle aandacht voor zijn muziek.

Als boek over muziek is dit bijna onovertroffen, en dat komt met name doordat er tussen de reguliere hoofdstukken (waarin chronologisch het verhaal van Rice's leven en muzikale loopbaan verteld wordt) ook erg veel ruimte is voor verhalen en anecdotes van collega's, vrienden, familie en fans. En het zijn juist die verhalen die er voor zorgen dat je vooral ook naar de muziek van Rice wil gaan luisteren. En dat is natuurlijk exact wat een goed boek over muziek bij de lezer teweeg moet brengen.

We laten hier fragmenten horen van de albums Me and My Guitar en Native American. Dat zijn de twee cd's die ik zelf het beste ken, en ik kan uit ervaring melden dat deze ontspannen, onnadrukkelijke en op het eerste gehoor zeker niet spectaculaire muziek behoorlijk verslavend is, want hoe vaker je luistert hoe meer je ervan doordrongen raakt dat je hier met een superieure zanger en gitarist te maken hebt. Tony Rice dus.

  • Tim Stafford & Caroline Wright - Still Inside - The Tony Rice Story - Word of Mouth Press - ISBN 978-0-578-05113-0

me & my guitar

native american...

 

the golden years

vrienden, familie, collega's en fans over rice...

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine