triode

laïla amezian
- triode

laïla amezian

 

De Marokkaans-Belgische zangeres Laïla Amezian brengt op TriOde een ode aan de zang, met een uitzonderlijk trio - zijzelf met een buitengewoon indrukwekkende stem, Anja Naucler op cello en Stephan Pougin op drums en percussie. En dan zijn er ook nog de speciale gastmuzikanten die de zaak nog eens extra fraai inkleuren - Laurent Blondiau op bügelhorn en trompet en Michael Grébil op elektrische gitaar. Je begrijpt dat je hier geen reguliere Marokkaanse wereldmuziekzangeres voorgeschoteld krijgt, maar dat Laïla Amezian probeert iets bijzonders klaar te maken.

Dat lukt buitengewoon goed, moet ik zeggen. Ik laat hier drie fragmenten uit de eerste drie nummers horen, maar ik had uit ieder volgend nummer een fascinerend fragment kunnen kiezen. Bovendien wordt bijvoorbeeld de meerstemmige zang in Love Song verderop in het liedje alleen nog maar bloedstollender en mooier. Amezian waagt zich ook aan de klassieker Strange Fruit en vertilt zich daar niet aan, hoewel Billie Holiday en Nina Simone daar ooit huiveringwekkend mooie versies van gemaakt hebben - Amezian maakt haar eigen versie die ijzersterk en indrukwekkend is.

Dit is duidelijk geen achtergrondmuziek, maar Laïla Amezian maakte een wereldfusiealbum van een absoluut topniveau waarmee je als luisteraar een kippenvelavontuur mee ingesleept wordt - ze grijpt je bij je nekvel, niet alleen met die prachtige stem, maar ook met die fantastische arrangementen. Werkelijk grensverleggende wereldmuziek en een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine