montgomery

larry coryell
- montgomery

larry coryell

 

Larry Coryell is beroemd geworden als jazzrockgitarist die fusion naar een hoger plan tilde. Toch is zijn liefde altijd de wat ouderwetse jazzgitaar gebleven, en op dit album, dat beschouwd kan worden als een ode aan Martin Luther King, speelt hij in een klassiek jazztrio, met Jim Cammack op bas en de virtuoze John Colianni op piano. De titel Montgomery verwijst naar de gebeurtenissen in Montgomery, Alabama in 1955 en 1956 toen een jong, zwanger zwart meisje besloot niet op bevel op te staan om naar de achterkant van de bus te verhuizen. De compositie bezingt als het ware haar moed, die de Burgerrechtenbeweging in Amerika enorm in beweging bracht.

Elke compositie op dit album verwijst naar een gebeurtenis die belangrijk was tijdens de Civil Right Movement - Along Dexter Avenue gaat over de bomaanslag op het huis van Martin Luther King. Joy at the Jail gaat over het feit dat toen King gearresteerd werd zijn aanhangers zich in groten getale rond de gevangenis verzamelden en hij ze moest toespreken om de gemoederen te bedaren. L'Homage is gewoonweg een eerbetoon aan King, Beautiful Love spreekt voor zich, net als What Are You Doing The Rest Of Your Life?.

Het zijn allemaal instrumentals, en ze worden allemaal met een vanzelfsprekend gemak gespeeld, ontspannen maar toch scherp. Maar door de thematiek luister je toch anders dan naar een gewoon standard jazzalbum, moet ik bekennen. Mooi.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine