nyckelharpa solo

didier françois
- nyckelharpa solo

 

 

De nyckelharpa is de Scandinavische variant van onze draailier, een oud en bijna vergeten strijkinstrument dat een opmerkelijke come-back beleefd heeft in de afgelopen tijd. Didier François verraste een tijd geleden al met zijn Sjansons Patinées, maar op deze nieuwe cd maakt hij het de luisteraar iets moeilijker, want de nyckelharpa solo, dat is even wennen, en even doorbijten in eerste instantie, want de muziek lijkt veel minder toegankelijk.

Maar ben je als luisteraar bereid je aandacht onvoorwaardelijk aan het unieke geluid van dit middeleeuwse muziekinstrument te schenken, dan gaat er een bijzondere wereld voor je open, want dan blijkt François een unieke draai te kunnen geven aan de muziek van Johann Sebastian Bach, terwijl ook Satie of Antonio Carlos Jobim ineens familie van elkaar lijken te worden. Want Didier François zorgt er met zijn nyckelharpa-arrangementen voor dat het vooral unieke François-muziek wordt, en als je echt goed gaat luisteren blijkt deze muzikale wereld ongehoord spannend te zijn. Zijn eigen composities zijn overigens minstens even sterk als de klassiekers of de latin- of jazzcovers, misschien wel omdat hij ze speciaal voor dit ongewone en bijzondere instrument componeerde.

Laat je dus niet afschrikken door het ongewone geluid van dit opmerkelijke instrument, maar ga met Didier François mee op zijn bijzondere, spannende en avontuurlijke ontdekkingsreis, waarbij hij het instrument laat kennis maken met muzikale genres waar het nog nooit gehoord was. Uniek.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine