diese 3

dièse 3

dièse 3

 

De Bretonse band Dièse 3 is in meerdere opzichten een opmerkelijke band. Om te beginnen bespelen ze een opvallende combinatie van muziekinstrumenten, namelijk basklarinet (Etienne Cabaret), viool ((Pierre Droual) en elektrische gitaar (Antoine Lahay), waarbij vermeld dient te worden dat die elektrische gitaar de ene keer kan klinken als een rauwe rockgitaar, en de andere keer als een twangy countrygitaar.

Ze staan daarnaast met één voet in de Bretonse volksmuziektraditie en spelen dansmuziek, maar die is vaak bijna onherkenbaar bewerkt, waarbij de invloed van rock, minimal music, jazz en alle andere soorten van muzikaal avontuur meegenomen lijken te zijn. De muziek is daardoor steeds bijzonder spannend, want ritmes kunnen elk moment veranderen en melodieën verschuiven, terwijl de mannen er niet voor terugdeinzen onder en langs elkaar heen te spelen om de arrangementen interessanter te maken.

Op hun album uit 2009 schoven ook nog een paar gasten aan, waardoor dit niet een puur instrumentaal album is geworden: Yann-Fañch Kemener zingt onder meer op L'Artiste Assoiffé, waar ook cellist Aldo Ripoche meespeelt, en percussionist Jean-Marie Nivaigne speelt mee op Wave 66 en CAB. In een nummer als Termitière kun je goed horen hoe ze minimalisme en verschuivingen verwerken en hoe ze er hun volstrekt eigen muziek mee maken. En ja, daar hoor je inderdaad maar drie musici aan het werk. Een verbazingwekkende band.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine