engels liedt

engels liedt
- werken voor blokfluit solo
- geschreven door jacob van eyck, uitgevoerd door gerard stempfel

der fluyten lusthof...

de bespeelde blokfluiten

 

 

Het Duitse platenlabel Carpe Diem heeft een bijzondere fijne neus voor fijnzinnige muziek uit de archieven van eeuwen geleden, en dan met name uit de barok. Dat levert het ene onverwachte juweeltje na het andere op, al zul je als luisteraar bereid moeten zijn je open te stellen voor muziek die niet bepaald hoort tot het standaard klassieke repertoire.

Jacob van Eyck was halverwege de zeventiende eeuw de blinde organist en fluitspeler van de Domkerk in Utrecht. Voor fluitspelers is zijn "Fluyten Lusthof" nog steeds een inspiratiebron, en als je deze cd beluistert begrijp je ook waarom. Gerard Stempfel speelt de "psalmen, paduanen, allemanden, couranten, balletten, airs &tc, konstig en lieflyck gefigureert, met veel veranderingen" op verschillende blokfluiten, variŽrend van een vroege barok sopraan blokfluit tot een Renaissance tenor blokfluit en een Gemshoorn. Dat betekent dat er ook verbluffend veel verschil zit in de toon van de verschillende stukken. Mooi, melancholiek, en merkwaardig tijdloos.

Overigens hebben in de jaren ook Nederlandse folkrockbands als Fungus uit het repertoire van deze zelfde Jacob van Eyck geput, dus de man is een niet te onderschatten bron van onze volksmuziek.

Voor fluitliefhebbers is dit een absolute aanrader, voor iedereen die de sfeer van een stille zeventiende-eeuwse zomeravond op het Janskerkhof in Utrecht wil beleven evenzo.

  • Engels Liedt - Gerard Stempfel - Carpe Diem - CD16284

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine