lost and undone

the high bar gang
-
lost and undone
- a gospel bluegrass companion

 

 

The High Bar Gang klinkt als een vrolijk, ongecompliceerd en buitengewoon energiek bluegrassbandje, maar als je naar hun teksten gaat luisteren raak je al snel verbijsterd, want de gospels die je hier in combinatie te horen krijgt doen bijna vermoeden dat deze band zich 's avonds in de witte gewaden van de Ku Klux Klan hijst. In ieder geval dacht ik in eerste instantie dat ze wel uit de Bible Belt van Amerika zouden komen, want veel fundamentalistischer krijg je het niet snel voor mijn gevoel.

I Saw the Light van Hank Williams staat hier vrolijk naast Sinners You Better Get Ready, en toen ik dat nummer hoorde werd ik niet alleen heel kwaad maar ook ongerust, want hier wordt gewoon vrolijk geroepen dat zondaars zich maar moeten voorbereiden, want ze moeten allemaal dood. Als doorgewinterd athe´st kan ik wel wat hebben, maar als we zenuwachtig reageren op fundamentalistische moslims moeten we misschien ook eens naar dit soort albums luisteren.

The High Bar Gang komt overigens uit het westen van Canada, verrassend genoeg, al laten ze zich wel degelijk inspireren door hardcore christelijke bluegrasspioniers als Bill Monroe en de Stanley Brothers. Op de uitvoeringen is overigens niks aan te merken - er wordt voortreffelijk en enthousiast gespeeld, scherp gezongen en als je je verstand op nul zet is het een geweldig plaatje. Tot je naar de teksten gaat luisteren. Mijn hemel.

  • The High Bar Gang - Lost and Undone - A Gospel Bluegrass Companion - True North Records

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine