the light still burns

lauren sheehan
- the light still burns

lauren sheehan

in de studio

The Light Still Burns is een album dat een bijzonder verhaal vertelt van een bijzondere gitaar. Dat verhaal wordt uitgebreid verteld in het boek Kalamazoo Girls van John Thomas, die daarin uitlegt hoe de fabriek van Gibson in Kalamazoo, Michigan in de Tweede Wereldoorlog in de problemen dreigde te komen doordat alle mannen naar Europa vertrokken. De vrouwen namen de productie van de gitaren over, en de nieuwe reeks gitaren die door de vrouwen gemaakt werden kregen een kleine "banner" op de hals met de tekst "Only a Gibson is Good Enough".

Officieel verklaarde het bedrijf met de productie te wachten tot de "boys" weer teruggekeerd waren uit de oorlog, maar ondertussen werden er wel zo'n tienduizend gitaren door vrouwen geproduceerd, en die gitaren kregen een bepaalde reputatie. De "banner guitars" zouden een warmer, mooier geluid hebben dan alle andere Gibsons...

Lauren Sheehan nam een album op waarop vijftien van die "Banner Gibsons" te horen zijn, vijftien verschillende types, gemaakt van verschillende houtsoorten (er werd ook veel met afvalmateriaal gewerkt). Sheehan bespeelt alle gitaren die je hier hoort en zingt, en de liedjes zijn zoveel mogelijk in de geest van de jaren veertig gehouden, al zit er ook een Gillian Welch-compositie tussen. Een mooi verhaal, en de muziek maakt het net weer een slag mooier. Mooi album!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine