stofzuigerzangers...

- tsead bruinja, mirka farabegoli en femke ijlstra
stofsūgersjongers
stofzuigerzangers
- gedichten, etsen en muziek

Stofzuigerzangers is een verbluffend geslaagd samenwerkingsproject van dichter Tsead Bruinja, kunstenares Mirka Farabegoli en saxofoniste Femke IJlstra. Ze maakten een boek waarin de gedichten van Bruinja zowel in het Fries als in de Nederlandse vertaling te lezen zijn, naast de etsen die Farabegoli erbij maakte.

De vormgeving van het boek is zo, dat elk gedicht op een andere manier gezet is, waardoor je als lezer steeds opnieuw begint. Als je dan ook nog de cd met de saxofoonmuziek van Femke IJlstra opzet krijg je een bijzondere totaalervaring, waarbij de drie kunststromingen elkaar niet alleen aanvullen, maar elkaar ook nog blijken te versterken.

Hier rechts laten we één ets van Farabegoli zien, met daaronder het bijbehorende gedicht van Bruinja, eerst in het Fries, dan in het Nederlands. Daaronder kun je drie fragmenten van IJlstra's muziek beluisteren.

Nu is dit gedicht in het boek in een "gewoon" lettertype gezet over twee kolommen, op de rechterpagina naast de ets, maar andere gedichten dwarrelen over de pagina, of lijken geschreven in een steeds kleiner wordend handschrift, of de regels golven lichtjes. Ieder gedicht kreeg zijn eigen specifieke presentatie.

Het boek gaat over vertrekken, terugkomen, aarden, over vroeger en nu, over soms juist niet naar huis willen, de liefde die daar onder te lijden kan hebben, maar uiteindelijk toch overwint.

En dat alles in ijzersterke gedichten, met prachtige etsen, en magnifieke muziek, in een juweel van een boek waar je in kunt blijven verdwalen. Bijzonder, en buitengewoon raak.

 

ijlstra, farabegoli en bruinja

Van links naar rechts:
Femke IJlstra, Mirka Farabegoli en Tsead Bruinja

ets van mirka farabegoli

gedicht van tsead bruinja

Klik op het driehoekje om het muziekfragment  van Femke IJlstra te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine