aly bain en jerry douglas

transatlantic sessions 2
- volume 2

 

 

Transatlantic Sessions is de titel van een inmiddels legendarisch televisieprogramma waarin muzikanten van beide kanten van de Atlantische Oceaan in een groot huis, ergens in Schotland, samen muziek gingen maken. In de eerste reeks waren de Schotse fiddler Aly Bain en de New Yorkse fiddler Jay Ungar de muzikale leiders van dit feestje, maar vanaf de tweede reeks doet Aly Bain het samen met dobrospeler Jerry Douglas, en dat pakt geweldig uit. De zesde reeks is al in voorbereiding, en van de eerste vijf reeksen is alles inmiddels gelukkig ook al op dvd uitgebracht, zodat je heerlijk kunt nagenieten, want deze unieke aanpak laat musici op hun allerbest horen.

Dat wordt ook duidelijk als je het beeld er niet bij hebt, want de muziek wordt voor een groot deel ook op cd uitgebracht, en dan kun je, op Volume 2 van de tweede reeks, zelf constateren dat iemand als Paul Brady in deze sessies beter tot zijn recht komt als op zijn eigen platen. Op de een of andere manier werkt deze formule buitengewoon inspirerend, want gewoon spelen met elkaar, zonder publiek, met de bedoeling een stuk muziek zo goed mogelijk te laten klinken - dat werkt, dat kun je hier keer op keer constateren.

En dan krijg je hier bovendien nog speciale extraatjes, zoals Maura O'Connell die Nanci Griffith's Trouble in the Fields zingt, terwijl Griffith zelf de tweede stem zingt. Bloedstollend mooi, dames en heren. In het openingsnummer op deze cd, van Jerry Douglas, kun je ook horen hoe goed de huisband was van deze tweede editie, met naast Bain en Douglas gitarist Russ Barenberg (ook op mandoline), bassist Danny Thompson, Breda Smyth op fiddle en whistles, Tommy Hayes op percussie en Michael Doucet op fiddle.

John Martyn, Sharon White, Ricky Skaggs, Sharon Shannon, Eddi Reader, Karen Matheson, Fiona Kennedy, James Grant, Rosanne Cash en nog veel meer artiesten, ze stegen hier tot ongekende hoogten, en vaak klinken ze hier beter dan je ze ooit ergens anders hebt gehoord. Dat is het geheim van de Transatlantic Sessions, te controleren op deze ruimbemeten cd.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine