vellamo

vellamo

 

 

Vellamo is een opmerkelijk folkduo uit Finland, die Americana met Finse traditionele folk mengen en met zachtmoedige, sympathieke feelgood-folk tevoorschijn komen. Zangeres Pia Leinonen en multi-instrumentalist Joni Tiala (gitaren, mandoline, hammond B3-orgel) woren bijgestaan door Ken Anderson (bekend van Hungrytown) op elektrische piano, percussie en achtergrondzang en Rebecca Hall op achtergrondzang, en hun titelloze debuut werd ook opgenomen in de studio van Anderson, die het album niet alleen produceerde, maar die ook samen met Vellamo voor de arrangementen tekende.

Acht van de dertien liedjes op dit album worden gezongen in het Fins, maar bij deze muziek is dat eigenlijk nauwelijks een bezwaar te noemen, omdat het vooral om de sfeer lijkt te gaan die door de muziek wordt opgeroepen. De fraaie arrangementen zijn gelaagd en geslaagd, en op de een of andere manier nemen beide leden van het duo hun achtergrond op een subtiele manier mee - je lijkt het Lapland waar Pia Leinonen vandaan komt soms bijna te horen, en dat Joni Tiala ook een progressieve Finse rockband oprichtte hoor je op momenten ook subtiel terug.

Vellamo heeft een album gemaakt dat zijn geheimen mondjesmaat prijsgeeft. Maar het is een mooi plaatje geworden, dat is zeker.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine