live in keulen

weather report
- live in keulen 1983
- joe zawinul, wayne shorter, victor bailey, omar hakim en jose rossy

 

 

In ÚÚn jaar tijd zijn er maar liefst drie dvd-cd-combinaties uitgebracht van concerten die Weather Report in Europa gaf, en alledrie zijn ze subliem en niet alleen een aanwinst voor fans van de band, maar voor iedereen die ook maar een klein beetje ge´nteresseerd is in de geschiedenis van de popmuziek. De plek die Weather Report, de band van toetsenmagiŰr Joe Zawinul en saxofonist Wayne Shorter, in de popgeschiedenis inneemt kan moeilijk onderschat worden. Beiden zaten eerder in de band van Miles Davis, waar ze de jazzrock al een fikse impuls gaven, maar met Weather Report gaven ze jazzrock een totaal nieuwe betekenis met enorm veel wereldmuziekimpulsen, en ging het genre een heel eigen leven leiden.

Legendarische figuren als bassist Jaco Pastorius, die bij Weather Report zijn glorieuze baanbrekende werk deed, be´nvloeden tot op de dag van vandaag de wereld van de pop, rock, jazz en wereldmuziek, maar dat geldt misschien nog wel sterker voor Zawinul, de tovenaar die we hier, in het concert dat de band in haar laatste bezetting gaf in Keulen in 1983, optimaal zien gloriŰren. Subtiel op het ene moment, bijna fluisterend, maar op het andere moment kolkend en naar een absolute climax toewerkend op twee toetsenborden tegelijk, waar hij totaal verschillende dingen op doet. Je kijkt er met open mond naar en je gelooft niet wat je ziet. Wat dat betreft is deze video-opname van het legendarische live-televisieprogramma Rockpalast fenomenaal, want je ziet heel goed hoe de band naar elkaar kijkt, naar elkaar luistert en perfect met elkaar samenspeelt.

Een unieke band, want we zien drie jonge jongens, net in de twintig, die in de voetstappen moeten stappen van Patorius, Erskine en Robert Thomas. Niet niks. En dan was het ook nog eens zo dat de nieuwe drummer, Omar Hakim, van Zawinul en Shorter de vrije hand had gekregen om bassist Victor Bailey en percussionist Jose Rossy in te huren. Die waren verbaasd over de voorbereiding op de tour en de plaatopnames, want er werd veel gegeten, gepraat en gedronken samen, maar pas op het podium echt met elkaar gespeeld. Het was dus vooral een kwestie van vertrouwen. Zawinul zei daar ooit over dat als de "sidemen" het goed met elkaar konden vinden alles vanzelf goed kwam omdat hij en Shorter eigenlijk met iedereen konden spelen.

En dat een band die draait op vertrouwen heel goed draait wordt hier wel bewezen, want dit is een van de beste live optredens van Weather Report die ik ken. Dat komt voor een deel ook doordat er een uitstekende regisseur achter de knoppen zat, waardoor de dvd ook echt wat toevoegt. En de drie jonge honden hebben er duidelijk zin in en worden door de meesters opgezweept om ook alles te geven wat ze hebben, en dat doen ze met gevoel voor show. Hakim die op een bepaald moment vˇˇr zijn drumstel gaat zitten om vanaf die kant subtiel zijn drumstel te bewerken, dat klinkt niet alleen geweldig, maar het is voor het publiek ook leuk om naar te kijken.

Ze spelen hier om te beginnen vooral nieuw werk, van de plaat die ze net als verse band opgenomen hebben, Processions, en van het album dat pas veel later zal verschijnen, Domino Theory. Pas later in het concert wordt wat oud werk onder handen genomen, maar ook dat krijgt een frisse bewerking, die hier ook weer fantastisch klinkt. Weather Report op haar best dus. Een magnifiek tijdsdocument dat nog steeds staat als een huis, en waardoor je goed begrijpt waar bands als Medeski Martin & Wood of The Necks de mosterd vandaan halen. Weather Report was haar tijd een aantal decennia vooruit, want de combinatie van Europa, Afrika, jazz, blues en Latin leverde toen al superieure en volstrekt unieke wereldmuziek op. Magnifiek.

  • Weather Report - Live in Cologne 1983 Rockpalast - dvd en 2cd - Art of Groove MIG

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine