yalelol...

boi akih - yalelol

 

Boi Akih is een duo. Gitarist Niels Brouwer en zangeres Monica Akihary wonen in Nederland, maar ze hebben wel een contract bij het prestigieuze avantgarde-platenlabel Enja. In het verleden speelden ze wel met gastmuzikanten als de avontuurlijke cellist Ernst Reijsiger, maar hier zijn ze een album lang met zijn tweeŽn te horen. De cd is helemaal in hun eigen huiskamer opgenomen, en dat kun je horen. Zelfverzekerd en tegelijk intiem. Ze zijn op vertrouwd terrein, waardoor ze muzikaal echt op avontuur kunnen.

Akihary en Brouwer zijn op een bijzonder hechte manier op elkaar ingespeeld, en dat betekent dat ze vanuit een stevige gezamenlijke basis op muzikaal avontuur kunnen. Brouwer speelt gitaar, maar schreef ook alle muziek. Brouwer gaat verder ook echt de grenzen van zijn gitaar verkennen door bijvoorbeeld op geprepareerde gitaar te spelen, die daardoor soms zelfs bijna als gamelan klinkt (luister naar Oi). Akihary zingt, maar ook zij zoekt de grenzen op door niet alleen intieme liedjes te zingen, maar ook op een unieke manier te scatten, en haar stem als een muziekinstrument in te zetten. Luister naar Kema Ahatia en laat je verbazen door wat zij kan met haar stem en hij met zijn gitaar, en het is meteen duidelijk dat ze samen bij Enja, het avantgardistische jazzlabel, perfect op hun plek zijn.

Wat zij muzikaal doen is niet gemakkelijk in een vakje te plaatsen, maar daardoor juist geweldig om te volgen. Het is jazz vanwege de aanpak, wereldmuziek vanwege de sfeer, en dankzij het pure talent is het gewoon ontzettend goede, mooie muziek. En wat ook bijzonder is - ze maken muziek die staat als een huis, zelfverzekerd, stevig, raak, en tegelijkertijd hoor je een stel dat op een heel intieme manier samen muziek zit te maken. Indrukwekkend.

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine