in de tuin der wilde beesten...

dutch saxophone quartet

dutch saxophone quartet...

 

 

 

Niet alle muziek kun je overal beluisteren. Little Richard maakt muziek die brutaal genoeg is om overal te staan als een huis, maar je hebt ook ingetogen, intieme muziek die je op een heel andere manier moet beluisteren.

Het Dutch Saxophone Quartet speelt op de cd Au Jardin des Bętes Sauvages ondanks de titel ingetogen kamermuziek die zich het beste laat op de avond, in een luie stoel met kaarslicht laat beluisteren. Er wordt muziek gespeeld van vier niet al te bekende componisten, de Fransen F en M Jeanjean, Pierre Vellones, Robert Clerisse en de Spanjaard Isaac Albeniz. Het titelstuk, dat uit acht korte stukken met wilde dierennamen bestaat, is van Vellones.

Het gaat hier om stukken die voor saxofoon geschreven zijn, in een periode (rond 1930) dat de sax er nog maar net was. De sfeer hangt ergens tussen klassieke kamermuziek en klein jazzensemble in, al moet je toch meer aan de klassieke hoek denken. Qua sfeer moest ik af en toe aan Milhaud's Creation du Monde denken. Het opmerkelijke is, dat deze (drie) Franse (F en M Jeanjean is waarschijnlijk een pseudoniem) en (één) Spaanse componisten de stukken ook echt schreven voor de saxofoon. Je kunt bijna horen hoe ze proberen het instrument als componist te verkennen.

De muziek is prachtig, al is het zaak om er in optimale omstandigheden naar te luisteren - het is muziek die aandacht nodig heeft, maar dan kun je er, paradoxaal genoeg, ook mooi op wegdromen. Melodieus, melancholiek, en perfect uitgevoerd. Een intiem juweeltje. En, zoals we van Basta gewend zijn, voorzien van een perfect uitgevoerd boekje met plezierig veel informatie.

  • Dutch Saxophone Quartet - Au Jardin des Bętes Sauvages - Basta 309171-2

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine