de cd heet alma...

maria de fátima

maria de fatima...

 

Voor de liefhebbers van de fado, die we hier oneerbiedig de Portugese blues noemen, zijn gouden tijden aangebroken, want de ene na de andere fenomenale zangeres maakt wel weer een prachtplaat, en in veel gevallen komen ze ook voor een aantal optredens naar Nederland. Dat geldt ook voor Maria de Fátima, alhoewel... ze schijnt al jaren in Amsterdam te wonen, dus...

Maria de Fátima heeft een mooie doorleefde stem, en ze zingt de fado met de pure begeleiding van gitaar, basgitaar en portugese gitaar en piano en ze weet daarmee diep tot in je ziel door te dringen. Zo hoort het natuurlijk ook, bij de fado, maar het is zeldzamer dan je denkt, want veel fadistas gaan toch wat snel "over the top", dramatiseren net iets te veel, dikken het allemaal net iets te veel aan. De Fátima zingt juist beheerst en ingetogen, waardoor haar zang je des te sterker raakt.

Ze zingt klassiek fadorepertoire, maar ook zelfgeschreven nummers, en ook dat is voor een fadozangeres vrij uitzonderlijk. Haar composities doorstaan bovendien een vergelijking met de klassiekers die ze zingt met gemak. Op Alma ("ziel" in het Portugees) kun je het allemaal bevestigd horen - Maria de Fátima is een van de beste fadozangeressen van dit moment.

Concertagenda voor de komende maanden:

9/1-Kleine Komedie, Amsterdam
10/1-Stadstheater, Zoetermeer
12/1-Parkgebouw, Rijssen
3/3-Griffioentheater, Amstelveen
8/3-CC De Warenar, Wassenaar
18/3-Schouwburg Ogterop, Meppel
30/3-Theater hotel, Almelo
12/4-Theater Gooiland, Hilversum
28/5-Theater Markant, Uden

Kijk voor een uitgebreidere fado-concertagenda bij Trip around the world.
 

terug naar de startpagina van moors magazine