duizend pagina's

de beste muziekverhalen van 1945 tot nu
- samengesteld en ingeleid door leon verdonschot

De Beste Muziekverhalen van 1945 tot nu is het ideale WC-boek. Dat klinkt als een wat merkwaardige en bedenkelijke aanbeveling, maar ik zal het uitleggen.

Om te beginnen is de pil die Leon Verdonschot samenstelde ruim duizend bladzijden dik, en is het geen boek om in één ruk uit te lezen. In de tweede plaats bevat het boek voor het grootste deel korte stukken uit kranten en tijdschriften. De ideale lengte voor een gemiddelde "sit-down" dus.

Achterin het boek vind je stukken vanaf 1945, die vooral uitblinken in oubolligheid en onbedoelde humor (dat blijkt pas goed als je ze voorleest), maar ook om te laten zien dat het schrijven over muziek pas volwassen werd toen de popmuziek ook volwassen werd, tegen het einde van de jaren zestig. Vanaf ongeveer 1970 verschenen de eerste echt goed leesbare stukken over muziek, en vanaf dat moment wordt het ook pas echt leuk.

Ik had met het schrijven van dit stukje natuurlijk moeten wachten tot ik alle duizend bladzijden had gelezen, maar daar is dit echt het boek niet voor - je moet het in hapjes en brokjes tot je nemen, dan geniet je het meest, dus ik heb dwars door het boek verschillende stukken gelezen, en raakte steeds enthousiaster - er zijn enthousiasmerende stukken bij waar ik meteen ook de muziek bij ging zoeken, er zijn leuke afzijkstukken waarin een artiest totaal afgekraakt wordt, er zijn vreselijk grappige stukken (over Status Quo bijvoorbeeld), uitermate gênante interviews waarin ofwel de interviewer, ofwel de geïnterviewde onderuit gaat, er zijn recensies die afkraken en recensies die ophemelen, er zijn polemieken (een bespreking met daarnaast een reactie van de zanger), er staan wat verzonnen verhalen en interviews in (bij een volgende aanvulling moet Herman Brusselmans' verhaal over Dylan, waarmee hij behoorlijk wat mensen op het verkeerde been zette, er beslist bij!), en je proeft in heel veel verhalen de pure liefde voor de muziek doorklinken.

En dat laatste is natuurlijk toch het leukste, als je door een stuk op zoek gaat naar de muziek die erin beschreven wordt, en vooral als die muziek dan inderdaad een ontdekking blijkt te zijn. Maar die ontdekkingen moet je zelf maar doen. Dit heerlijke boek is in ieder geval een absolute aanrader voor iedereen die van muziek houdt. Als je het nu aanschaft krijg je er bovendien een klein boekje bij met de beste verhalen uit 2008.

extra boekje

 

een pil van ruim duizend bladzijden...

  • De Beste Muziekverhalen van 1945 Tot Nu - Samengesteld en ingeleid door Leon Verdonschot - Uitgeverij Carrera - ISBN 978-90-488-0067-4

terug naar de startpagina van moors magazine