little shop of horas

brian bender
- and litttle shop of horas
- and the world beatniks

the world beatniks...

 

Brian Bender's muziek is gebaseerd op klezmer, de joodse muziek voor feesten en bruiloften, maar Bender is absoluut geen purist, want hoewel de klezmer-elementen overal doorheen klinken vind je in zijn muziek alle soorten wereldmuziek terug. Op Urban Jungle, de cd die hij maakte onder de naam Brian Bender and The World Beatniks krijg je achtereenvolgens het volgende voorgeschoteld: reggae, afrobeat, calypso, samba, turks, langzame reggae, second line (new orleans), arabische klezmer en funk. Vrijwel alle composities op dit album zijn van Bender zelf en hij heeft een fantastische band verzameld om alle instrumentale nummers zo swingend mogelijk te spelen.

Zelf speelt Bender een heel arsenaal aan instrumenten, van trombone, trompet en melodica tot keyboards, percussie, piano en orgel, vaak een stuk of drie, vier in ťťn nummer. Op Eyn Velt, de cd die hij onder de naam Brian Bender and Little Shop Of Horas opnam worden de verschillende soorten wereldmuziek nog subtieler door elkaar gemengd. Zo combineert het eerste nummer, Der Gazebo, een originele Joodse melodie met een Arabisch-Turks ritme terwijl de blazers een Caribisch geluid toevoegen. Verderop horen we klezmermelodieŽn met een latin jazzgroove, een Bulgaars volksliedje dat gecombineerd wordt met een samba, hebreeuwse reggae, enzovoorts. Afrikaanse ritmes, bigbandswing, calypso, alles wordt door Bender naadloos in zijn muziek opgenomen, met een verrassend homogeen resultaat.

Wereldfusie met een licht melancholieke ondertoon, met bovendien een aantal topmuzikanten als trompettist Frank London, fiddler Alicia Svigals, drummer Adam Deitch en saxofonist Charles Neville. Bender en zijn bands nemen je mee op een avontuurlijke en bijzonder feestelijke muzikale wereldreis met onderweg heel wat verrassingen. Klezmer en melodica of steeldrums, dat zijn bijvoorbeeld combinaties die je niet snel zult horen, en dat zijn dan nog maar een paar van de combinaties die hier meer dan uitstekend blijken te werken.

  • Brian Bender and Little Shop of Horas - Eyn Velt - Face The Music FTM-2008
  • Brian Bender and The World Beatniks - Urban Jungle - Face The Music FTM-2007

terug naar de startpagina van moors magazine