jazz covers

jazz covers
Jazz Covers is een baksteen van een boek, waarin meer dan zeshonderdvijftig hoezen van jazzplaten zijn verzameld. Er blijken enorm veel jazzplaten te zijn uitgebracht, want de keuze die in dit dikke boek te vinden is laat maar een fractie zien. Van de favoriete jazzhoezen uit mijn eigen platenkast zijn er maar een paar in het boek terug te vinden, maar daar staat tegenover dat hier heel veel moois in staat dat ik nog nooit onder ogen had gehad. En soms wordt er van een serie maar één exemplaar getoond, terwijl juist de hele serie zo mooi was. Dat geldt bijvoorbeeld voor de hoezen die de Nederlandse Marte Röling maakte voor platenmaatschappij Fontana. Hier rechts zie je een van die hoezen, met de onmiddellijk herkenbare Rölingtekening. Platen die je alleen al om de hoezen zou gaan verzamelen.

In het boek wordt precies genoeg achtergrondinformatie gegeven - de fotograaf, ontwerper en tekenaar, en vaak nog wat meer relevante informatie. Soms staan er meer hoezen op één pagina, maar aan de andere kant krijgen de echt sterke hoezen ook gewoon een volle pagina tot hun beschikking. Alles bij elkaar genoeg om je op speurtocht te zetten naar meer, van bijvoorbeeld dezelfde kunstenaar.

Het boek werd uitgegeven door Taschen, en dat betekent dat het perfect gedrukt is op mooi halfmat papier, en dat het, zeker voor een boek van dit formaat, spotgoedkoop is. Voor jazzliefhebbers, maar ook voor kunstliefhebbers of iedereen die van mooie vormgeving houdt is dit een goudmijn van een boek - zeer gevarieerd, een uitstekende keus, en vooral ook nieuwsgierig makend naar de muziek die bij bepaalde hoezen hoort. En dat is natuurlijk uiteindelijk wat elke goede platenhoes zou moeten doen - je nieuwsgierig maken naar de muziek die hij verpakt.

 

toendertijd oogde dit modern...

krachtvoer van archie shepp...

 

 

tekening marte röling...

jazz gevat in een tekening...

jazz power!....

pagina uit het boek...

voorbeeld van een dubbele pagina met rechts een bladvullende hoes...

fraaie sfeertekening...

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine