hold the rain...

pura fe'

pura fe...

 

Pura Fe' is een Native American, dus wat we vroeger een Indiaanse genoemd zouden hebben. Haar muziek laat die roots regelmatig horen, maar ze put ook uit de blues en andere muzieksoorten. Haar cd Hold The Rain begint bijvoorbeeld met een oerchant die ze schreef om een paar Indiaanse stammen samen te brengen - een soort gezamenlijk volkslied voor rond het kampvuur, om het wat onbeleefd te zeggen.

Verderop schuift ook een grote bluesman aan, Eric Bibb, die People You Love niet alleen schreef, maar die hier ook gitaar speelt en zelf zingt. Dan is er nog een bluesy versie van Summertime dat is opgedragen aan haar moeder die het altijd zong (en die overigens ook zong in het orkest van Duke Ellington, dus Fe' heeft het niet van een vreemde), en waarin Fe' laat horen dat ze ook een zeer bekend nummer naar haar hand kan zetten, scattend en wel. Fraai.

Verder schreef Pura Fe' vrijwel alles wat je op deze cd hoort zelf. De begeleiding is niet erg uitbundig, maar wel buitengewoon intensief. Pura Fe speelt zelf gitaar (vaak een "Hawaiian-born" lapsteel), en Danny Godinez weet haar perfect aan te vullen op verschillende gitaren. Af en toe spelen er nog wat anderen mee, een bassist, een percussionist en drummer en een accordeonist, maar die spelen eigenlijk een ondergeschikte rol.

Het draait feitelijk steeds vooral om de zang van Pura Fe', de gepassionneerde en toch ingehouden zang van een vrouw die zich met hart en ziel aan de muziek geeft. Ze heeft een licht hese stem met een ruw randje, zingt bluesy, jazzy en overtuigend. Hold The Rain is een aanrader.

 

terug naar de startpagina van moors magazine