pan project

 

 

Pan Project is een band rond drummer en percussionist Nikos Tsilogiannis, die al ruim dertig jaar in Nederland woont. We horen een drummer die niet alleen alles in de hand lijkt te hebben, maar die ook licht en lucht creŽert door zijn soepele, swingende, licht melodieuze manier van drummen. Op El Greco is een groot deel van de composities van zijn hand.

Je hoort hier jazz, maar wel jazz van een bijzondere soort, met een flinke scheut Griekse muziek aangelengd, en door de centrale rol van de drummer ook zeer ritmisch geŲriŽnteerd. Paul Welling en Henk Spies op saxen pakken af en toe stevig uit en weten met zijn tweeŽn soms bijna als een big band te klinken, maar er blijft een transparantie die weldadig aandoet. Tjitze Vogel is de perfecte bassist voor deze band en Albert van Veenendaal zorgt met zijn opmerkelijke pianospel als gast in drie nummers voor een stuk meerwaarde.

Jazz gemengd met wereldmuziek dus, maar soms hoor je ook de echo's van Frank Zappa in zijn instrumentale jazzrockperiode doorklinken. Luister maar eens naar Two To Free. Pan Project blijft, ondanks de soms robuuste aanpak, overigens steeds elegant en met finesse klinken. Avontuurlijke jazz van wereldklasse.

terug naar de startpagina van moors magazine