sameer makhoul - athar sameer makhoul - athar
sameer makhoul Dat het IsraŽlische platenlabel Magda onze sympathie heeft wist je al. Nu is het niet genoeg om als platenlabel sympathiek te zijn, je moet ook wel degelijk goede muziek uitbrengen. Magda is wat dat betreft een verbazingwekkende bron van prachtige muziek. Waaruit blijkt dat je met een beetje idealisme ook muzikaal een heel eind kunt komen. Daarom gaan we het hier hebben over de nieuwste Magda-uitgave.

Sameer Makhoul is een virtuoze oud-speler. We kennen hier in West-Europa al een paar geweldige oud-spelers die de klank en de typische eigenschappen van de oud heel mooi wisten te verbinden met westerse muziek, met name jazz. Rabih Abou-Khalil en Anouar Brahem verloochenen hun afkomst overigens allerminst - het is juist de fusie die hun muziek zo aantrekkelijk maakt.
Sameer Makhoul blijft veel dichter bij de traditie van de Arabische muziek, waarin de oud een zeer belangrijke plaats inneemt, ongeveer te vergelijken met de piano in de westerse klassieke muziek - een instrument dus dat veel door componisten wordt gebruikt om op te componeren. Toch hoor je bij hem ook Turkse en Andalusische invloeden, en maakt hij uiteindelijk zeer melodieuze muziek die ook voor westerse oren buitengewoon mooi klinkt.

Zoals bijna altijd bij Magda wordt ook Makhoul omgeven door zowel Joodse als Arabische musici. Hij is zelf ook dirigent van het Arabisch/Joods orkest in Jeruzalem. Dat betekent in de praktijk dat er niet al te benauwd naar ťťn traditie wordt gekeken, maar dat er met een zekere flexibiliteit een muziek gemaakt wordt die weliswaar traditioneel klinkt terwijl het feitelijk om een nieuw soort muziek gaat.

Maar waar gaat het uiteindelijk om? De muziek. Welnu. De composities zijn prachtig en worden adembenemend mooi uitgevoerd. Het eerste deel van het album is instrumentaal, en Makhoul maakt daarin diepe indruk met zijn oud-spel. Het laatste nummer is een Andalusisch liefdeslied uit de dertiende eeuw, en hier ontpopt Makhoul zich ook nog eens als een fenomenale zanger. Dat laatste nummer duurt bijna twaalf minuten, maar het had van mij nog langer mogen duren. Prachtig, prachtig.
Deze cd is een absolute aanrader voor iedereen met een open oor.

  • Sameer Makhoul - Athar - Magda MGD045
  • Magda

 

terug naar de startpagina van moors magazine